Хрвати у паници: Чак и Србија напредује брже од нас!

© Tanjug / HINA/ DAMIR SENCARПротест у Вуковару у организацији градоначелника Ивана Пенаве, члана ХДЗ-а.
Протест у Вуковару у организацији градоначелника Ивана Пенаве, члана ХДЗ-а. - Sputnik Србија
Пратите насTelegramOdyssey
Загребачки портал „Индекс“ забринуто констатује да „чак и Србија економски напредује брже од Хрватске“.
Београдски победник - Sputnik Србија
Србија на листи моћних испред Хрватске, Мађарске, Бугарске

Према наводима „Индекса“, довољно је погледати прогнозе Светске банке према којима ће Србија, али и друге земље окружења, следећих година имати далеко већи привредни раст у односу на Хрватску.

„Као што смо се некада смејали Чесима и Словацима, који су нас престигли и већ далеко одмакли, па су се претворили у развијене европске земље — неке од њихових регија налазе се међу 10 најбогатијих у ЕУ — тако бисмо за коју деценију могли да се чудимо како нас је престигла Србија, која је данас објективно знатно сиромашнија земља“, пише „Индекс“.

У наставку анализе поставља се питање да ли ће за 20 година радници из Хрватске одлазити у Србију, као што данас радници из Србије долазе на сезону на Јадран (па добију батине)? Прогноза за Хрватску није добра, јер ако наставе, као до сада, да тапкају у месту, онда је то врло вероватан сценарио.

Светска банка за следеће три године прогнозира Хрватској раст од око 2,5 одсто, док је за Србију предвиђен раст од око 4 одсто.

Србија је успешнија и у привлачењу директних страних инвестиција. Према извештају Конференције УН о трговини и развоју, Србија је прошле године имала раст директних страних инвестиција од чак 44 одсто, па су оне порасле на 4,1 милијарду долара. Истовремено, Хрватска је имала пад директних страних инвестиција од 43 одсто, на свега 1,2 милијарде долара.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала