Многи европски политичари мисле да је Крим руски, али ћуте због притиска САД

© Sputnik / Алексей Витвицкий / Уђи у базу фотографијаЗаставе европских држава испред зграде Европског парламента у Стразбуру
Заставе европских држава испред зграде Европског парламента у Стразбуру - Sputnik Србија
Пратите нас
Руски политичари реаговали су на изјаву бившег немачког канцелара Герхарда Шредера који је рекао да је повратак Крима у састав Русије био потпуно законит, оцењујући да његово мишљење деле многи западни политичари, али да не смеју отворено да говоре о томе.

Сенатор Алексеј Пушков сматра да се многи политичари на Западу слажу са Шредером, наводећи као примере бившег француског председника Жискара Дестена, бившег посланика Европског парламента Жан Лика Меланшона и италијанског вицепремијера Матеа Салвинија.

„Либерална европска елита, међутим, не прихвата Шредеров став. Признавање Крима као дела руске територије могуће је само по цену каријере“, написао је Пушков на Твитеру.

Посланик Државног савета Крима Владислав Ганжара сматра да многи европски политичари подржавају уједињење Крима са Русијом, али не говоре о томе отворено због званичног курса Брисела и Вашингтона. Он је рекао да су се ти људи нашли у ситуацији у којој не могу слободно да изражавају своје мисли.

Бывший федеральный канцлер Германии Герхард Шредер - Sputnik Србија
Шредер објаснио Немцима: Крим је Русија

„Радује нас када чујемо трезвене гласове одређених политичара с великим словом, оних који имају озбиљну политичку тежину. Без обзира на то што они данас нису на функцијама на којима су били, њихово мишљење треба слушати“, рекао је Ганжара.

Политичар с Крима сматра да је реч о политичарима који не зависе од званичне политике Европске уније. Такви сигнали се, наводи Ганжара, ипак схватају као једна од победа у грађењу међународне представе о Криму.

Члан Комитета Државне думе Русије за међународне односе Антон Морозов оценио је да је Шредерово мишљење „апсолутно исправно“.

„Нажалост, само бивши европски чиновници испољавају такву отвореност. Било би добро да такве изјаве чујемо од актуелних чиновника, а не само од бившег канцелара Немачке“, рекао је Морозов, нагласивши да је уједињење Крима са Русијом историјски догађај, који потпуно одражава вољу житеља полуострва.

Према његовим речима, европски политичари оцењују то уједињење као незаконито, пре свега због непрестаног притиска САД:

„У суштини, њих приморавају да заузимају антируску позицију у вези са тим питањем.“

У интервјуу за немачки таблоид „Билд“ Герхард Шредер је Крим назвао „древном руском територијом“ и навео да је предавање полуострва Украјини у време Совјетског Савеза и владавине Никите Хрушчова било условљено специфичним начином управљања земљом у совјетском периоду.

Уједињење Крима са Русијом Шредер сматра потпуно законитим. Бивши немачки канцелар је позвао Украјину да прекине борбена дејства у Донбасу и да испуни одредбе Минског споразума и заложио се за укидање санкција Русији.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала