Палмер: Какве везе имају КиМ и БиХ?

© Срна / Дарко ГавриловићМетју Палмер
Метју Палмер - Sputnik Србија
Пратите нас
Заменик помоћника државног секретара Сједињених Америчких Држава Метју Палмер изјавио је у Бањалуци да се разговори о статусу Косова и Метохије не могу довести у везу са дешавањима у БиХ, преноси Фена.
Амбасадор САД у Србији Кајл Скот и заменик помоћника америчког државног секретара Метју Палмер. - Sputnik Србија
Палмер: САД су на страни Косова, сад је тренутак за споразум са Србијом

„Осим што би нормализација односа између Београда и Приштине значајно побољшала односе и безбедност на целом простору Западног Балкана, она би и отворила европски пут и за Србију и за Косово“, рекао је Палмер и додао да је то јако добро за БиХ.

Амерички функционер је, у разговору за новинску агенцију БиХ, изразио наду да ће страначки лидери успети да дођу до споразума који ће омогућити да се формира нова власт на нивоу БиХ, како би се земља кретала ка ЕУ, односно ка евроатлантској будућности.

Палмер је рекао да САД подржавају Дејтонски споразум и додао да ће морати да дође до реформи у земљи како би БиХ била функционалнија и како би испунила стандарде за чланство у ЕУ.

Амерички дипломата потврдио је да остају на снази америчке санкције Милораду Додику и Николи Шпирићу зато што САД нису виделе никакве промене у њиховом понашању, а то би их квалификовало да буду уклоњени с америчке „црне листе“.

„Они знају шта треба да ураде. И нама би било драго када би они то радили“, навео је Палмер.

Заменик помоћника државног секретара САД је нагласио да његова земља заговара најближи могући партнерски однос између НАТО-а и БиХ и да верује да Русија жели да блокира европски и евроатлантски пут БиХ.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала