Израчунато колико ће „Северни ток 2“ донети европској економији

© Фото : © Nord Stream 2 / Thomas EugsterБрод за полагање цеви гасовода "Солитер"
Брод за полагање цеви гасовода Солитер  - Sputnik Србија
Пратите нас
Савет безбедности Русије није пронашао правне основе за заустављање „Северног тока 2“, изјавио је заменик секретара СБ Александар Венедектов у интервјуу „Росијској газети“.

„Он је у потпуности у складу са нормама међународног поморског и еколошког права, Трећег енергетског пакета, финских, шведских, данских и немачких закона“, рекао је Венедиктов.

По његовим речима, противници „Северног тока 2“, због недостатка реалних аргумената, излазе ван правног поља, користећи незаконите инструменте који су, не само усмерени против руског гасовода, већ и прете међународној економији.

Немачка канцеларка Ангела Меркел - Sputnik Србија
Немачки политичар критиковао Меркелову због политике према Русији

„Успешни завршетак пројекта помаже висока заинтересованост наших партнера за његово брзо покретање. Притом, та заинтересованост има искључиво економски, а не политички карактер“, додао је он.

Венедиктов подсећа да је недавно америчка агенција за консалтинг „Артур Литл“ представила извештај о томе какве користи ће имати европска економија од реализације пројекта.

„Ради се о позитивном ефекту у размери од нешто мање од 10 милијарди евра и 57 хиљада радних места, од којих ће скоро 4 милијарде евра и 24 хиљаде радних места припасти Немачкој. Ако се узму индиректни фактори, цифре ће бити још веће. Добар економски импулс ће имати Финска, Данска, Шведска, Холандија, Норвешка, Италија и Велика Британија“, навео је Венедиктов.

„Мотивација противника ’Северног тока 2‘ је такође економска. Перспектива појаве моћног конкурента на тржишту гаса плаши низ утицајних енергетских корпорација, тим пре што је течни природни гас који они предлажу као алтернативу нашем је 30 одсто скупљи“, рекао је заменик секретара Савеза безбедности.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала