Почели преговори Русије и ЕУ о избацивању долара из међусобних трансакција

CC0 / / Амерички долари
Амерички долари - Sputnik Србија
Пратите насTelegramOdyssey
Заменик премијера Русије Антон Силуанов и потпредседник Европске комисије Марош Шефчович договорили су се да формирају радну групу која ће радити на практичним корацима за прелазак на трансакције у рубљама и еврима, саопштио је портпарол Силуанова Андреј Лавров. 

„Први потпредседник владе — министар финансија Русије Антон Силуанов одржао је радни састанак са потпредседником Европске комисије Марошом Шефчовичем. На састанку се разговарало о трансакцијама у међусобној трговини, укључујући трговину енергентима, у националној валути — рубљи и евру. Стране су истакле да је ширење употребе националних валута обострано корисно, јер смањује ризике за предузетнике из Русије и Европске уније“, објаснио је портпарол.

„За наставак дијалога у овом правцу Силуанов и Шефчович су се договорили да формирају радну групу која ће се бавити практичним корацима за прелазак на трансакције у рубљама и еврима“, додао је он.

На састанку је разматрано и питање учешћа европских предузећа у реализацији националних пројеката у Русији. Силуанов је рекао да је Русија заинтересована за овакву сарадњу и да нема препрека за учешће страних компанија у националним пројектима.

Силуанов је такође обавестио заменика шефа Европске комисије о мерама које предузима руска влада у циљу побољшања инвестиционе климе у Русији и либерализације трговине.

Новац - Sputnik Србија
Долар постепено губи место на светском тржишту

Стране су изразиле наду у интензивирање економске сарадње између Русије и ЕУ, повећање обима трговине, као и успешну реализацију заједничких инвестиционих пројеката у различитим областима.

Потреба за смањењем зависности од долара постала је једна од најчешће дискутованих тема током 2018. године и то не само у Русији. Руске власти су навеле да Сједињене Америчке Државе својом политиком санкција подривају поверење у долар, смањују улагања резерви земље у амерички државни дуг и саме доприносе повећању спољне трговине у рубљама и другим валутама. Истовремено, руске власти уверавају да политика дедоларизације економије не подразумева забрану циркулације долара — ради се о стварању економски повољних услова за употребу других валута.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала