Америка против резервних састава полиције Републике Српске

© Sputnik / Дејан СимићСпецијалне јединице полиције РС
Специјалне јединице полиције РС - Sputnik Србија
Пратите нас
Заменик помоћника америчког државног секретара Метју Палмер током посете Босни и Херцеговини састао се у Амбасади САД у Сарајеву са челницима полицијских агенција у БиХ.
Метју Палмер - Sputnik Србија
Палмер: Какве везе имају КиМ и БиХ?

Министар унутрашњих послова Федерације БиХ Аљоша Чампара, који је присуствовао састанку, тврди да се Палмер изјаснио против успостављања резервних састава полиције Републике Српске.

„Фена“ преноси да су, према Чампариним речима, Палмер, али и Амбасада САД, изразили став противан успостављања резервних састава полицијских структура у Републици Српској и то никако не подржавају, посебно имајући у виду да су САД уложиле много средстава у безбедносни сектор у БиХ.

„Веома им је стало до безбедносног система у БиХ и мишљења су да резервни састави не могу да допринесу побољшању безбедносне ситуације. Остају нам (САД) и даље партнери, пружиће нам сву помоћ и када су у питању миграције, али и други изазови из области безбедности“, додао је Чампара.

Наводи се да су састанку са Палмером, поред Чампаре, присуствовали и министар безбедности БиХ Драган Мектић, директор Полиције РС Дарко Ћулум, као и директор Дирекције за координацију полицијских тела Мирсад Вилић, директор Обавештајно-безбедносне агенције БиХ Осман Мехмедагић, директор Граничне полиције БиХ Зоран Галић и представници полиције и Службе за странце Дистрикта Брчко.

„Фена“ наводи да су учесници састанка указали и на проблеме са којима су суочени када је у питању одговор на мигрантску кризу, попут недовољног броја полицијских снага које обезбеђују државну границу и да је разговарано о могућностима размене полицијских службеника и службеника других агенција.

Чампара је поручио да је федерални МУП у сваком тренутку спреман да пошаље одређени број полицијских службеника на источну границу БиХ, оцењујући да се не ради о било каквом задирању у надлежности.

„Спремни смо да прихватимо помоћ МУП-а РС, уколико буде потребно, у Унско-санском кантону. Сви морамо максимално да се укључимо у ово питање, јер миграције неће стати, питање је само колико миграната ће улазити у БиХ“, закључио је Чампара.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала