Дефиле црвених једрењака и величанствен ватромет у Санкт Петербургу (видео, фото)

© AP Photo / Dmitri LovetskyЈедрењак пролази испод моста на Неви
Једрењак пролази испод моста на Неви - Sputnik Србија
Пратите нас
Празник матураната под именом „Ватрена једра“, који се током последњих пола века сваког јуна одржава у Санкт Петербургу, ове године је заказан за 23. и 24. јуна. Осим у дефилеу црвених једрењака, присутни ће моћи да уживају и у величанственом ватромету.

„Црвена једра“ је назив за празник који прослављају матуранти школа у Санкт Петербургу, а који је крајем шездесетих година прошлог века постао изразито популаран захваљујући истоименом филму, који је снимљен на основу књиге Александра Грина. Празник се први пут одржао 27. јуна 1968. године. Тог дана, лењинградски ученици су први пут на Неви видели бригантину са црвеним једрима, која је касније постала обележје празника.

© Sputnik / Евгений Биятов / Уђи у базу фотографијаЈедрењак пролази испод моста на Неви
Дефиле црвених једрењака и величанствен ватромет у Санкт Петербургу (видео, фото) - Sputnik Србија
Једрењак пролази испод моста на Неви

Традиција прославе празника прекинута је 1979. године и тек након 25 година је обновљена, и то на иницијативу Администрације Санкт Петербурга, Акционарске банке „Русија“ и „Петог канала“. Празник је поново почео да се обележава 24. јуна 2005. године.

Од тада се његово подручје обележавања значајно проширило, а за градску манифестацију је чуо цео свет. Наиме, празник „Црвена једра“ је заведен у Регистар светског туристичког догађаја и препоручује се за посету у 20 земаља ЕУ.

© AP Photo / Dmitri LovetskyЈедрењак пролази испод моста на Неви
Дефиле црвених једрењака и величанствен ватромет у Санкт Петербургу (видео, фото) - Sputnik Србија
Једрењак пролази испод моста на Неви

Сваке године празник „Црвена једра“ окупља стотине хиљада гледалаца у центру Санкт Петербурга и вишемилионску публику „Петог канала“, који уживо преноси овај догађај.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала