Како је царица Милица утицала на цара Лазара и друга питања која су мучила матуранте

Пратите нас
Ученици осмог разреда у школама у Србији завршили су данас први део полагања мале матуре решавањем тестова из српског језика, а ђацима београдске Основне школе „Вељко Дугошевић“ су најтежа била питања о гласовним променама, зависним реченицама и значењу речи спокојно.

Осим тога, тешко им је било и питање у којем је, на основу одломка из текста о Косовском боју, требало да закључе како је царица Милица утицала на цара Лазара, преноси Танјуг.

У школи „Вељко Дугошевић“ тест је полагало 69 осмака, међу којима је и Александра Златков, ученица са одличним успехом, која је рекла да је задовољна како је урадила и да очекује добре резултате.

„Најтеже ми је било питање у вези са зависним реченицама. Ту сам мало кикснула пошто ми то не иде баш најбоље“, рекла је она и додала да јој овај тест није био тежи од пробног теста.

Теодора Петровић, која је врло добар ђак, наводи да је тест био лак и да је највероватније погрешно одговорила само на два питања, од којих се једно односило на гласовне промене.

Њена другарица Дуња Миљковић каже да се за тест није спремала, али да мисли да је на већину питања одговорила тачно.

Анђела Пантић, која планира да упише туристичку школу, каже да тест није био толико тежак, али да јој је најтеже било питање у којем је, на основу датог одломка, требало да закључи како је царица Милица утицала на цара Лазара.

Стефана Мијатовић, која је одличан ђак и која планира да упише Пету београдску гимназију, истиче да је задовољна како је урадила тест, мада је на нека питања одговорила погрешно.

Како је рекла, збунила се код питања шта значи реч „спокојно“, где је од неколико понуђених одговора требало да заокружи онај за који мисли да је тачан.

У Србији је данас тест из српског језика полагало укупно 69.595 осмака, а у средњим школама има 76.000 слободних места.

Осмаци ће сутра решавати задатке из математике, а у среду комбиновани тест, који се састоји од питања из биологије, историје, географије, физике и хемије.

Максималан број бодова на тестовима је 40, односно из српског и математике по 13, на комбинованом тесту 14, а успех из школе носи максимално 60 бодова.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала