Крије ли се иза „отопљавања“ односа између Лондона и Москве — нова западна подвала

© Алексей Дружинин / Уђи у базу фотографијаТереза Меј и Владимир Путин
Тереза Меј и Владимир Путин - Sputnik Србија
Пратите нас
Ако је веровати „Гардијану“, „пролеће“ у односима Русије и Велике Британије само што није стигло. Састанак руског председника Владимира Путина и британске премијерке Терезе Меј могао би бити одржан у Осаки већ наредне недеље, ако обе стране буду уверене да ће бити продуктиван.

 

„Москва никада није била генератор проблема на релацији Русија-Велика Британија, јер Русија никада није правила Британији никакав проблем, нити се мешала у унутрашњу политику и стављала препреке на путеве британске спољне политике“, каже за Спутњик политички аналитичар Драгомир Анђелковић.

Тереза Меј и Владимир Путин - Sputnik Србија
Стиже „пролеће“ у односима Русије и Велике Британије

„Све је чињено обрнуто, јер Британија је на разне начине поступала агресивно према Русији и покушавала да је омаловажава. Ипак, Русија неће бити препрека за нормализацију односа, ако стварно Британија то жели“, сматра саговорник Спутњика.

„Проблем је што Британија, евидентно, покушава да компензује губитак моћи. То више није велика сила каква је некад била и свој недостатак моћи се труди да компензује тако што ће бити агресивно средство у функцији туђих интереса, па је покушавала у неким периодима да буде агресивнија од било кога другог у оквиру ЕУ, односно да буде много агресивнија од Америке у односу према Русији“, каже Анђелковић.

„Ако тако настави, сигурно је да неће добро проћи, а то ни није начин да се са Москвом ишта постигне. Ако Британија почне разумно да се понаша, прагматично гледајући свој реалан интерес, Русија ће тако нешто прихватити“, сматра Анђелковић.

На питање колика је моћ Терезе Меј као одлазеће премијерке у вези са успостављањем нових односа са Русијом, Анђелковић одговара да нити она има такву снагу у Британији, нити Британија има такву снагу на међународној арени.

Портпарол Кремља Дмитриј Песков - Sputnik Србија
Кремљ: Русија неће мењати своје понашање према Великој Британији

„Британија је само сенка онога што је некад била, тако да је цела прича од секундарног значаја. Да су у питању Америка и Трамп, онда би Русија томе придавала већи значај и то би био почетак отопљавања у међународним односима. Кад се ради о Британији, то је ипак за Русију секундарно питање, јер Британија је сила прошлости“, закључује Анђелковић.

Александар Асафов, политички аналитичар из Русије, сматра да се, у сваком случају, без обзира на садашњи положај Мејове, такав гест може схватити као гест добре воље.

„Тај састанак се може одржати како би се сумирали резултати њеног мандата, да би дискутовали о могућим тешким тренуцима. Наравно, она нема неки озбиљан значај за будуће односе, али, у сваком случају, као састанак којим би се окончала напетост између Велике Британије и Русије, која је настала уз непосредно учешће саме Терезе Меј, овај састанак може бити сврсисходан“, сматра Асафов.

Генерални директор руског Института за инструменте политичке анализе Александар Владимирович Шпунт каже да ниво међусобних односа између Русије и Велике Британије ни на који начин није одређен нивоом личне комуникације између Владимира Путина и британске премијерке.

Он додаје да лидери свих земаља живе у парадигми државне политике и да нормална савремена држава не дозвољава да се лична пристрасност или антипатије мешају у то. Шпунт сматра да ће се састанак вероватно одржати, али ће бити изразито формалног карактера.

Амбасада Русије у Лондону - Sputnik Србија
Русији свеједно ко ће доћи после Мејове

„Што се тиче самог система међусобних односа између Велике Британије и Русије, ја не видим ниједан разлог због кога би они сад могли постати бољи. Пре свега, јер нема заинтересоване стране. Нема тога ко би, са једне стране, био довољно заинтересован да се ти односи успоставе, бар у оној мери какви су били пре случаја ’Скрипаљ‘, а да у исто време те заинтересоване особе или групе особа буду толико утицајне, да имају могућност да утичу на политику у својој земљи“, каже наш саговорник.

Шпунт подсећа да у Немачкој постоји утицајна група у пословним круговима која озбиљно лобира за Владу и канцелара, док у Великој Британији не постоји ништа слично. Чак и ако је неко од британских пословних људи конкретно заинтересован за побољшање односа, а има таквих, јер бизнис у Великој Британији много губи због погоршаних односа са Русијом, онда не постоји никакво средство које би могло да утиче на позицију кабинета.

„Поред тога, треба разумети да одлазак Терезе Меј и долазак Бориса Џонсона, који се не може назвати симпатизером Москве, тешко да ће дати додатни замах побољшању односа. Једноставно, не постоји механизам који би покренуо тај процес. Ми добро знамо да проблем није на страни Русије, него на страни Велике Британије“, закључио је Шпунт.

Портпарол Кремља Дмитриј Песков одбио је да коментарише евентуални сусрет Путина и Мејове, јер „за сада нема никаквих информација“ да ће до састанка и доћи.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала