Куда даље: Индија пружа руку Русији и Кини због удараца Америке

© Пресс-служба Президента РФ / Уђи у базу фотографијаПутин, Моди и Си
Путин, Моди и Си - Sputnik Србија
Пратите нас
Суочени су са проблемима подједнако и Русија и Кина, а у последње време ни Индија није мимо тога, јер и она потпада под америчке ударце. Верујем да ће то бити састанак на којем ће се детаљно разматрати глобална светска питања, а свако ће деловати са својих позиција и својих интереса, оцењује бивши амбасадор Срећко Ђукић.

Индијски премијер Нарендра Моди предложио је руском председнику Владимиру Путину да одржи посебан, трилатерални састанак Русије, Кине и Индије у оквиру самита Г20 који ће се одржати крајем јуна у Осаки.

Председник Русије Владимир Путин, председник Кине Си Ђинпинг и премијер Индије Нарендра Моди - Sputnik Србија
Да ли Русија, Кина и Индија спремају заједнички одговор Америци

Срећко Ђукић, некадашњи амбасадор Србије у Белорусији, за Спутњик каже да се током самита ове групе одржавају бројни састанци, а да је сада свакако интересантно да је Индија, која је у спору са Сједињеним Америчким Државама, предложила састанак са Русијом и Кином.

„Мислим да се ту ради о сагледавању куда даље иде уопште процес глобализације, односно, деглобализације. Суочени су са проблемима подједнако и Русија и Кина, а у последње време ни Индија није мимо тога, јер и она потпада под америчке ударце. Верујем да ће то бити један формални састанак на коме ће се детаљно разматрати глобална светска питања и свако ће деловати са својих позиција и својих интереса. Мислим да је поента у томе, али не видим то као стварање неке противтеже или антиамеричког савеза“, оцењује Ђукић.

Како каже, то би било лоше и за ту трилатералу и за глобални свет.

Председник САД Доналд Трамп пролази поред председника Русије Владимира Путина на Самиту Г20 у Аргентини - Sputnik Србија
Сусрет Путина и Трампа и пре самита Г20?

„Позвао бих се на изјаву председника Русије Владимира Путина, када га је недавно један новинар питао, чини ми се на Санктпетербуршком економском форуму, да ли ће се Русија и Кина супротставити америчком унилатерализму. Путин је одговорио да то никако не значи да су Русија и Кина савезници у борби против неке треће земље. Он наравно није поменуо Америку или неку другу земљу, али је подвукао да су односи Русије и Кине јако блиски и у много чему подударни“, напомиње Ђукић.

У том смислу, додаје некадашњи амбасадор, предстојећи трилатерални састанак значајан је у смислу да се размотри куда свет даље иде и који су даљи амерички потези.

„Нема никакве сумње да ће Трамп и његова администрација наставити досадашњу политику бар до наредних председничких избора. Трамп сада ту политику не би ни могао ни смео да мења, јер се већ види као кандидат за други председнички рок. Наиме, његова досадашња политика му је донела одређене дивиденде, а економску моћ је повратила Сједињеним Државама, па мислим да је јасно да ће она трајати до краја овог мандата. Тек онда могу да се разматрају неке друге варијанте“, примећује Ђукић.

Према његовим речима, може се очекивати да ће сарадња трију земаља у оквиру БРИКС-а бити једна од тема предстојећег састанка Русије, Кине и Индије.

Радници истоварују производе од соје у луци Нантонг у Кини - Sputnik Србија
Пекинг узвраћа: Кина отказала куповину соје из САД

„То је тема која апсолутно више не може да заобиђе ниједан међународни скуп. И БРИКС, и Шангајска организација за сарадњу, и Евроазијска економска унија стална су тема на свим тим крупним међународним форумима, јер објективно гледано, Америка још има моћ да потреса целокупну светску привреду. То морају сви да имају на дневном реду и да покушају да се заштите и да трпе што мању штету. Међутим, важно је нагласити да ниједна од тих организација не наступа као антиамеричка организација“, категоричан је Ђукић.

Подсетимо, 28. и 29. јуна лидери Г20 ће се окупити у Осаки, када ће Јапан по први пут бити домаћин овог скупа. Паралелно са самитом, састанци министара финансија и гувернера централних банака, састанци министара иностраних послова и други састанци одржаће се на осам различитих локација широм Јапана.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала