Мале хидроелектране — где је граница одрживог развоја?

Енергија Спутњика: Градња минихидроелектрана
Пратите нас
Иако се граде у Србији већ дуже од века, изградња малих хидроелектрана данас је у жижи јавности због тога што угрожавају животну средину, поготово оне које се граде тако што се вода „ухвати“ у цев и онда спроводи до турбине.

Вода је ресурс којег нема довољно на планети. Нико нема тапију на њено коришћење, али многи покушавају њоме да господаре, а поготово водом за пиће. Већ се воде ратови због воде, јер она је неопходна за живот на планети. Питање је, међутим, како проценити да њено коришћење не буде штетно? Где је граница одрживог развоја? Која је то синергија?

О чему се заправо ради и шта предузети даље у данашњој емисији „Енергија Спутњика“ Јелица Путниковић разговара са проф. др Светланом Стевовић, научном саветницом за обновљиве изворе енергије Иновационог центра Машинског факултета у Београду.

Саговорницу „Енергије Спутњика“ питамо и које врсте малих хидроелектрана заправо постоје. Да ли оне, ако се поштују сва правила струке, могу да угрозе или штите животну средину? Да ли је и колико опасно градити их у заштићеним подручјима? Шта кажу европска и светска искуства?

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала