Нови услови Украјине: Тотални прекид ватре или ништа од Нормандијске четворке

© Sputnik / Stringer / Уђи у базу фотографијаПредседник Украјине Владимир Зеленски
Председник Украјине Владимир Зеленски - Sputnik Србија
Пратите нас
Председник Украјине Владимир Зеленски изјавио је како је неопходно да се у Донбасу уведе апсолутни прекид ватре, те да је то један од основних предуслова да се преговори у Нормандијском формату обнове.

Поред прекида ватре, Зеленски је навео и ослобођење украјинских војника и морнара као један од основних услова за наставак преговора.

Наиме, Зеленски је то изјавио на заједничкој конференцији за новинаре са председником Француске Емануелом Макроном.

Припадници војске Украјине током војних операција на истоку земље - Sputnik Србија
Портпаролка Зеленског признала: Украјинска војска убија цивиле у Донбасу

„То су поприлично једноставни кораци, њих је могуће испунити у кратком временском периоду и вратити се решавању озбиљног конфликта“, истакао је.

Међутим, Зеленски је навео и да нема намеру да о конфликту у Донбасу разговара са представницима Доњецка и Луганска, већ да се то може решавати искључиво у минском формату.

Истовремено је председник Француске Емануел Макрон потврдио да ће и Париз, али и Берлин, допринети решавању проблема на југоистоку Украјине, као и да ће допринети стварању дијалога између Москве и Кијева.

„Током преговора смо разговарали о решавању конфликта у Донбасу који траје већ пет година и који се одражава на ситуацију у Европи. Успостављање мира на истоку Украјине биће један од приоритета Зеленског. Француска и Немачка ће то подржати“, нагласио је.

Истовремено је Зеленски рекао да ће се ускоро састати спољнополитички саветници свих земаља Нормандијске четворке (Украјине, Немачке, Француске и Русије), како би се договорили када ће бити организован следећи сусрет лидера тих земаља.

Макрон није искључио да ће до тог сусрета доћи веома убрзо, али је нагласио да би то био изузетно користан састанак.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала