Одлична сарадња министарстава одбране Србије и Белорусије

© Ministarstvo odbrane, Jovo MamulaМинистар одбране Александар Вулин састао се данас са министром одбране Републике Белорусије генерал-потпуковником Андрејoм Равковим
Министар одбране Александар Вулин састао се данас са министром одбране Републике Белорусије генерал-потпуковником Андрејoм Равковим - Sputnik Србија
Пратите нас
Министар одбране Александар Вулин састао се данас са министром одбране Републике Белорусије генерал-потпуковником Андрејом Равковом, који се налази у дводневној посети Србији.

Министар Вулин, након састанка и разговора, захвалио је белоруским колеги на личном доприносу у домену развоја војно-техничке сарадње Белорусије и Србије.

„Није било ниједне наше молбе коју ви нисте прихватили и нисте испунили. Ремонт наших ’мигова‘ тече како је договорено, Србија испуњава своје обавезе у потпуности и на време, као и Белорусија, како смо се и договорили. Радујемо се наставку војно-техничке сарадње и у складу са најбољим личним односима наших председника — председника Лукашенка и председника Вучића, развијаће се и сарадња између наших армија и министарстава“, оценио је министар Вулин, саопштило је Министарство одбране Републике Србије.

Према његовим речима, трилатерална вежба „Словенско братство“, на којој учествују специјалне јединице Белорусије, Руске Федерације и Републике Србије, постала је традиционална вежба на коју смо веома поносни.

„Ми учимо од белоруске и руске војске, имамо шта да научимо, али и они имају пуно да науче од нас. Имаћемо прилике да се и лично уверимо у то како су наши људи обучени, опремљени и како делују заједно“, истакао је министар одбране Републике Србије.

Српски Миг-29 - Sputnik Србија
Белоруски званичник: Испорука „мигова“ Србији почетком 2021.

Осим разговора о војно-техничкој сарадњи, додао је, током данашњег сусрета је било речи и о проширењу сарадње по питању војног образовања, обуци наших АБХО јединица, о могућности за обуку припадника за учешће у мировним операцијама у нашој земљи, а представницима Белорусије је понуђено да заједно наступамо у мировним операцијама под заставом УН.

„Белорусија је наш партнер, нама братска земља и захвални смо на подршци коју нам дају када је у питању борба за Косово и Метохију, баш као што и Белорусија зна да на свим светским форумима ми увек заступамо страну и интересе Белорусије. Наша сарадња ће се наставити и са великим поносом могу да кажем да никада у историји Србије и Белорусије нисмо имали више заједничких активности и испуњеније и продуктивније војне односе“, закључио је министар Вулин, додајући да је са задовољством прихватио позив генерала Равкова за посету Белорусији.

Обраћајући се након састанка, генерал Равков је истакао да је за Републику Белорусију јачање међународне безбедности и сарадње један од приоритета.

„У условима тренутних ескалација у региону могу да кажем да смо веома поносни на однос који имамо са Србијом и који траје већ 25 година. Министар одбране Републике Србије на свој начин доприноси развоју војне сарадње између Србије и Белорусије. Војно-техничка сарадња између наших земаља је значајна, а ове године је посебно испуњена различитим активностима, а истакао бих заједничку трилатералну вежбу ’Словенско братство 2019‘ и драго ми је што ћу имати прилику да је посетим“, нагласио је генерал Равков, додајући како је сигуран да ће припадници оружаних снага Белорусије, Руске Федерације и Србије на тој вежби демонстрирати своје способности и показати се на висини задатка.

Према његовим речима, Белорусија је спремна да у оквиру конкурса „Словенска граница“ и „Поларна звезда“ још више допринесе зближавању сарадње наших држава.

„Министарства одбране наших земаља у потпуности се спремају за војне вежбе. Посебно високу ефикасност бих истакао када је реч о сарадњи у области верификације. Односи са нашом братском Републиком Србијом увек су се градили на заједничком разумевању уз поштовање. Посебно ми је драго што сам се данас сусрео са мојим великим пријатељем и колегом министром Вулином“, нагласио је генерал Равков, додајући да ће Министарство одбране Републике Белорусије учинити све што је потребно за реализацију достигнутих договора и за наставак даље сарадње.

Данашњем сусрету присуствовали су и помоћник министра за материјалне ресурсе др Ненад Милорадовић, начелник Управе за планирање и развој Генералштаба Војске Србије бригадни генерал Милан Поповић и начелник Управе за међународну војну сарадњу пуковник Милан Ранковић.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала