Ризичне по живот: Избегавајте ових 5 отровних намирница

CC0 / Pixabay / Болови у стомаку због лоше хране
Болови у стомаку због лоше хране - Sputnik Србија
Пратите нас
Бил Марлер је амерички адвокат који је чувен по томе што је у каријери успео да сакупи 600 милиона долара одштете у корист клијената који су блаже, теже или фатално страдали од неисправне хране.

Сирове остриге

Марлер је у последњих пет година имао пораст случајева са тровањем шкољкама. Он тврди да је главни разлог то што се саме шкољке лоше хране због промене климе. Како Бил тврди, оне филтрирају воду у којој се налазе бактерије, тако да сама острига филтрира и ту бактерију која остаје у њој, преноси „Експрес“.

Унапред опрана или резана салата или воће

Ову категорију Марлер „избегава попут куге“ и то зато што се све више храна обрађује, реже, пролази кроз више руку, већа је шанса да ће се успут „нешто покупити“. Он купује неопрано, недирнуто воће и поврће у малим количинама, како би га што пре појео и смањио ризик од развијања смртоносне бактерије која настаје на температури у фрижидеру.

CC0 / Pixabay / Марлер купује само неопрано воће и поврће...
Ризичне по живот: Избегавајте ових 5 отровних намирница  - Sputnik Србија
Марлер купује само неопрано воће и поврће...

Крваво месо

Бил је изјавио да је сваки његов хамбургер који је у последњих двадесет година појео био ваљано печен и то са добрим разлогом. Како наводи, „разлог зашто су млевени производи проблематичнији и потребно их је темељније термички обрадити, јесте у томе што се свака бактерија која се налази на површини меса може самлети унутар њега“. Такође наводи: „Ако се не пече на ватри јачој од 71 степена Целзијусовог, може изазвати настајање ешерихије коли, салмонеле и других бактеријских болести.“

CC0 / Pixabay / Сирово месо може бити извор многих бактерија...
Ризичне по живот: Избегавајте ових 5 отровних намирница  - Sputnik Србија
Сирово месо може бити извор многих бактерија...

Сирове клице из семенки

Некувани и слабо кувани производи повезани су са више од 30 бактеријских епидемија (углавном салмонела и ешерихија коли) у Америци од средине деведесетих. Недавно је, 2014. године, салмонела из клица пасуља послала 19 људи у болницу, како говори сâм Марлер.

CC0 / Pixabay / Вреба салмонела...
Ризичне по живот: Избегавајте ових 5 отровних намирница  - Sputnik Србија
Вреба салмонела...

Непастеризовано („сирово“) млеко

Непастеризовано млеко, које се понекад назива „сирово“ млеко, може бити контаминирано бактеријама, вирусима и паразитима. Између 1998. и 2011. у САД је било 148 случајева тровања храном повезаних са сировим млеком и производима од сировог млека. Као нешто мање ризичније Бил предлаже непастеризован сок, али га он избегава исто као и млеко.

CC0 / Pixabay / Запослени нарочито реагују због поскупљења кафе
Ризичне по живот: Избегавајте ових 5 отровних намирница  - Sputnik Србија
Запослени нарочито реагују због поскупљења кафе
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала