Бугарски посланик Македонији: Прекините са глупостима ако желите да видите ЕУ

CC0 / / Главни град Бугарске, Софија
Главни град Бугарске, Софија - Sputnik Србија
Пратите нас
Представник Бугарске у Европском парламенту, члан националистичке партије ВМРО-БНД, Ангел Џамбаски поново је оштро критиковао став Северне Македоније поводом спорних историјских момената, за чије је разјашњење задужена заједничка бугарско-македонска комисија, затраживши да „прекине са глупостима, ако се нада да ће једног дана видети ЕУ“.

Џамбаски се осврнуо на питање националне припадности револуционара Гоце Делчева. Према речима посланика, Бугарска не сме дозволити свом суседу да мења историјске чињенице. Он је такође поново рекао да „македонска нација није постојала до 1944. године“.

„То су чињенице које су приказане у документима, у историјским изворима“, рекао је посланик.

Поред тога, Џамбаски је оне који инсистирају на томе да је Гоце Делчев македонског порекла, назвао „незналицама са злим намерама“, који не треба да му приписују македонско порекло.

Џамбаски је позвао Бугарску да објасни влади Северне Македоније да је чланство земље у ЕУ могуће само у случају решавања спорних питања.

„Нека они прекину са тим глупостима, ако желе да виде Европску унију, а не само да буду само нека провинција Косово“.

Подсетимо, раније је председник ВМРО-БНД Красимир Каракачанов оптужио Скопље да покушава да фалсификује историјске чињенице и додао да се у том случају земља не може придружити ЕУ и НАТО-у. Бугарска министарка спољних послова Екатерина Захаријева такође је рекла да македонску децу већ неколико генерација уче „отворене лажи“.

Заједничка бугарско-македонска комисија за историјска питања бави се решавањем спорова по питању тога како се заједничке историјске чињенице приказују у бугарским и македонским уџбеницима. Током деловања комисије стручњаци су успели да се договоре о заједничком обележавању сећања на цара Самуила и свете браће Ћирила и Методија. Међутим, предлог Скопља о заједничком обележавању дана Гоце Делчева 7. октобра изазвало је оштру реакцију Софије. Према речима Захаријеве, Бугарска никада неће пристати на обележавање сећања на револуционара на дан када је Софија предала његове остатке Скопљу.

У Бугарској се дан сећања на Гоце Делчева обележава 4. фебруара и 4. маја, односно на дан када је рођен и погинуо.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала