Палмер (не) разуме поенту! Нова америчка акција против Српске

© Sputnik / Дејан Симић / Хиљаде грађана пратилo је дефиле у Бањалуци
Хиљаде грађана пратилo је дефиле у Бањалуци - Sputnik Србија
Пратите насTelegramOdyssey

Заменик помоћника америчког државног секретара Метју Палмер, али и Амбасада САД у Сарајеву супротставили су се оштро успостављању резервног састава полицијских структура у Републици Српској. Интересантно је да Палмер ни слово није рекао против тога што је и Федерација приступила формирању свог резервног састава.

Америка се тако активно умешала и у безмало локалне теме у БиХ. Откуд сада такав приступ Палмера само према РС и може ли ова америчка дипломатска офанзива утицати на Бањалуку да повуче одлуку резервном саставу?

Политиколог из Републике Српске Анђелко Козомара каже да није ништа необично да се Палмер и Америка мешају у овакве ствари, нарочито због тога што је уложила много новца у идеје Бошњака, то јест породице Бакира Изетбеговића. Отуда не чуди зашто је критикована само РС.

„Пошто су Бошњаци против резервног састава РС, нормално, Американци су осетили потребу да ову идеју критикују. Притом, Палмер очито не познаје довољно ситуацију у БиХ и вероватно не познаје ни стварне разлоге ни мотиве који су руководили МУП РС да направи резервни састав. Он би у почетку бројао око 1.000 полицајаца и реаговао би само у ванредним ситуацијама“, објашњава Козомара.

Како каже наш саговорник, сви се сећају поплава из 2014. године, када је настала штета од око две милијарде марака на приватним и друштвеним објектима.

© Sputnik / Дејан Симић / Дефиле у Бањалуци
Палмер (не) разуме поенту! Нова америчка акција против Српске - Sputnik Србија
Дефиле у Бањалуци

„Дакле, Палмер не разуме поенту, већ само наступа у име бошњачког лобија. Није ново да се америчке дипломате мешају и у ствари које су обичне унутрашње одлуке, далеко од дипломатије, а посебно од интереса Америке, како у БиХ, тако и на Балкану. Палмер не разуме конструкцију БиХ и дејтонска овлашћења која имају ентитети, односно конститутивни народи“, примећује наш саговорник.

Оно што је Козомари још „запало за око“, јесте и то да Палмерова порука сасвим сигурно има само једну адресу, а то је Милорад Додик.

„Претпостављам да Српска неће устукнути пред ставовима америчке администрације. Резервни састав полиције РС није никоме претња, посебно не за друга два народа или за други ентитет. Уосталом, Федерални МУП је најавио формирање много већег састава, па то нико није ни поменуо“, напомиње он.

У ФБиХ су урађене измене закона које подразумевају успостављање резервног састава полиције у висини до 50 одсто од укупног броја полицијских службеника у саставу Федералне управе полиције.

Народна скупштина Републике Српске усвојила је такође нацрт закона о изменама и допунама Закона о полицији и унутрашњим пословима у РС, којим је предвиђено успостављање резервног састава полиције.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала