Русија се није придружила коминикеу Управног одбора Савета за спровођење мира у БиХ

© Sputnik / Виталий Тимкив /  / Уђи у базу фотографијаРуска застава
Руска застава - Sputnik Србија
Пратите насTelegramOdyssey
Русија се није придружила коминикеу УО Савета за спровођење мира, јер је „документ, нажалост, пристрасан и једносмеран, не одражава стварну ситуацију у БиХ, не покрива актуелне проблеме и не доприноси јачању међуетничког помирења и конструктивног дијалога, тражењу компромиса за унутрашња питања у земљи“, саопштено је из Амбасаде Русије у БиХ.

„Убеђени смо да је приоритетан задатак завршетак сувише одуговлаченог процеса формирања Савета министара на основу резултата општих избора без икаквих вештачких условљавања. Управо то би омогућило наставак социјалних и економских реформи у БиХ ради побољшања квалитета живота свих њених народа, олакшавања функционисања других органа власти“, истиче се у саопштењу из Амбасаде Русије у БиХ.

У саопштењу се позивају све стране да буду уздржане од неодговорне реторике, да теже поштовању законитих интереса свих у БиХ, да се окрену изградњи поверљивих односа и сарадњи заснованој на узајамном поштовању у складу са принципима Општег оквирног мировног споразума, те де се фокусирају на заједничкој агенди.

„Као држава-гарант Општег оквирног мировног споразума инсистирамо на доследном поштовању прописаних у дејтонским документима уставних темеља, којим се регулишу права и надлежности три конститутивна народа и два ентитета БиХ који немају алтернативу“, поручили су из Амбасаде Русије у БиХ.

Сматрају да су неосновани и неприхватљиви напади на правосудне органе БиХ у последње време, а који су се нашли и у тексту коминикеа.

„Овим институцијама треба да буду обезбеђени услови за независан, професионалан и ефикасан рад, како би могле да испуњавају своје обавезе без икаквог уплитања са стране и притиска, укључујући и међународну заједницу. Жао нам је да се наставља ерозија јединства међународне заједнице у вези са БиХ и губитак конструктивних и непристрасних приступа према њима“, истиче се у саопштењу, пренела је „Срна“.

Покушаји да се БиХ врати под управљање са стране немају перспективе и коче процес стабилизације у земљи, наводи се у саопштењу и оцењује да је неопходан наставак деловања, како би што пре била затворена Канцеларија високог представника у БиХ.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала