Спрема ли Америка најмасовније протеривање у историји ове земље

© AP Photo / Oliver de RosДеца и жене мигранти на граници Мексика и Гватемале
Деца и жене мигранти на граници Мексика и Гватемале - Sputnik Србија
Пратите насTelegramOdyssey

Све што Трамп ради јесте усмерено на очување власти, па и најава да ће из Америке протерати милионе илегалних миграната.

„Наредне недеље миграциона и царинска полиција почеће процес депортације милиона нелегалних странаца који су незаконито ушли у САД“, загрмео је путем Твитера амерички председник Доналд Трамп, најављујући тиме најмасовнији егзодус у историји своје земље.

Истовремено, амерички медији, позивајући се на неименоване изворе из Конгреса, најављују да ће 550 милиона долара, колико је износила америчка помоћ Гватемали, Ел Салвадору и Хондурасу у 2017. и 2018. години, бити ускраћено уколико ове три земље не промене политику према илегалним мигрантима који желе да уђу у САД.

Трампу не иде баш најбоље у политичким калкулацијама

Гватемала је већ одлучила да потпише споразум о азилу за грађане из трећих земаља, који предвиђа давање азила мигрантима у држави у коју су прво ушли.

Све што Трамп ради повезано је са изборном кампањом, која је у његовом случају перманентна, коментарише одлуку америчког председника београдски новинар Зоран Ћирјаковић, тако да и одлуку о протеривању милиона људи који се у Америци баве разним мануелним пословима, треба посматрати у том контексту.

„Свака одлука има различите последице на различите људе. Трампово главно бирачко тело је оно које је на различите начине уплашено миграцијама и они сматрају да је ово за њих добро. Наравно, постоји један део бирачког тела (али на њега он не рачуна) за који ово неће бити добродошло. На пример, у Калифорнији, где мигранти беру воће и поврће на огромним плантажама, биће неких проблема. Али, он на Калифорнију не рачуна“, објашњава Ћирјаковић.

Америчком председнику, према Ћирјаковићевом мишљењу, не иде баш најбоље у политичким калкулацијама и пошто се ради о особи којој, у борби да се домогне власти, ништа није свето, наставиће са сличним потезима.

За разлику од Европе, где је мигрантски талас заустављен и где се може очекивати опадање популарности Трампових следбеника, у САД је страх од миграната још присутан. Оцењујући да је мигрантски притисак из осиромашених и криминализованих централноамеричких средина последица америчке политике и њеног вишедеценијског мешања у послове тих држава, Ћирјаковић признаје да Трампова најава да ће протерати милионе људе, није политички ирационална.

Ризична игра

Технички гледано, америчка администрација је способна да изведе најављену операцију. Међутим, питање је да ли ће издржати притисак јавног мнења. Какве ће бити реакције различитих политичких структура у САД, па и „дубоке државе“, пита се Ћирјаковић.

„Масовно протеривање би имало јако непријатне сцене. У целом свету имамо један некритички тријумф дискурса холокауста. Не говорим о правом холокаусту, већ о лакоћи с којом се тај дискурс првенствено на Западу користи за све живо. Тако да верујем да би такав покушај створио слике које би подсећале на неке слике које су стизале из нацистичке Немачке“, наглашава наш саговорник.

Додајући да је Америка подељено друштво, Ћирјаковић сматра да би Трампу и отпори према масовном протеривању илегалних миграната одговарали.

„Шта год ту да се деси, било да га дубока држава и друге структуре у томе ометају, било да су то различите лоби групе, невладине организације, борци за људска права, њему то све одговара. То је донекле ризична игра, али она прилично вешто гађа његово кључно бирачко тело. Не заборавите да ми први пут имамо, а на то је још Семјуел Хантингтон указао, једну популацију која одбија да се претопи у том америчком котлу и да се изједначи са свима другима — то су Латиноамериканци“, каже Ћирјаковић.

Све Трампове рачунице су егоцентричне — он увек рачуна и у томе је прилично вешт, иако многи воле да га потцењују, шта ће му донети корист у ономе што га је целог живота занимало. То су новац и моћ и када су те две ствари у питању, амерички председник не бира средства, закључује Ћирјаковић.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала