Ада Бојана оставља за собом лепоту порока и постаје стециште најбогатијих

CC0 / Pixabay / Море
Море  - Sputnik Србија
Пратите нас
Влада Црне Горе планира да одустане од концепта Аде Бојане као нудистичког центра и да, кроз валоризацију, изда у дугорочни закуп део острва на коме би се градиле виле и други резиденцијални објекти.

Те информације, из Министарства одрживог развоја и туризма (МОРТ), којим руководи министар Павле Радуловић, нису демантовали, али ни потврдили.

„За улцињску Аду постоји интересовање потенцијалних инвеститора, али оно до сада није конкретизовано подношењем иницијативе за туристичку валоризацију острва”, одговор је МОРТ-а на питање „Вијести“ да ли постоји интересовање за валоризацију Аде и, ако постоји, ко су потенцијални инвеститори.

CC0 / Pixabay / Будући хотелско-туристички комплекс требало би да има најмање један хотел, стандарда четири плус или пет звездица, којим ће управљати реномирани међународни туристички оператер или оператери.
Ада Бојана оставља за собом лепоту порока и постаје стециште најбогатијих - Sputnik Србија
Будући хотелско-туристички комплекс требало би да има најмање један хотел, стандарда четири плус или пет звездица, којим ће управљати реномирани међународни туристички оператер или оператери.

Из МОРТ-а су саопштили да је у току израда анализа за ту локацију, које врши компанија „Дилојт“, тако да сада није могуће детаљније говорити о пројекту.

„Вијести“ пишу да МОРТ није могао детаљније да одговори на питања коме Влада планира да изда у дугорочан закуп виле и други резиденцијални смештај сходно плану валоризације Аде, шта ће бити са актуелним нудистичким одмаралиштем и да ли Влада, односно МОРТ, одустаје од концепта Аде као искључиво нудистичког центра.

Упитани шта ће бити са привременим објектима на левој страни десног рукавца, МОРТ је одговорио да су новим петогодишњим програмом привремених објеката у зони морског добра за период од 2019. до 2023. године планиране викенд кућице на левој страни десног рукавца реке Бојане.

„Вијести“ подсећају да је Влада у фебруару усвојила План приватизације за ову годину и из њега се види да Ада више неће бити искључиво нудистички центар, те да ће један део острва, које се простире на укупно 522 хектара, вероватно бити претворен у резиденцијални простор.

У документу који је припремио Савет за приватизацију, помиње се валоризација дела острва са давањем права на развој и управљање јединственим, висококвалитетним туристичким комплексом, који нуди низ активности за одмор и рекреацију.

CC0 / Pixabay / Да ли ће бити срушен мит о Ади Бојани као ексклузивном туристичком центру
Ада Бојана оставља за собом лепоту порока и постаје стециште најбогатијих - Sputnik Србија
Да ли ће бити срушен мит о Ади Бојани као ексклузивном туристичком центру

У плану пише и да је предвиђено да будући хотелско-туристички комплекс има најмање један хотел, стандарда четири плус или пет звездица, којим ће управљати реномирани међународни туристички оператер или оператери.

„Осим тога, анализираће се могућност градње вила и другог резиденцијалног смештаја за дугорочни закуп, као део једног интегралног плана. Развој комплекса планиран је на северозападном делу острва уз пешчану плажу, а део капацитета потребно је одвојити за нудистички центар. Локација обухвата и зону вегетације на динама у залеђу плаже, као и резерват природе у југоисточном делу са шумама, мочварама и ливадама”, пише у плану о валоризацији Аде, а преносе „Вијести“.

Високи функционер Социјалдемократске партије и дугогодишњи одборник Скендер Елезагић нема дилему да је усвајањем предложеног модела валоризације Влада све даље од првобитне идеје да Аду Европи и свету представи као ексклузивну и универзалну туристичку вредност, пренео је Танјуг.

„Изградњом вила и других резиденцијалних објеката, руши се мит о Ади као ексклузивном туристичком комплексу, што ће дугорочно штетити интересима града и државе. Осим тога, увођење резиденцијалног простора на Ади није у складу са просторним планом Општине, са Планом подручја посебне намене морског добра, ни са Просторним планом Црне Горе“, казао је Елезагић, а преносе „Вијести“.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала