Кандидат за британског премијера радио као шпијун у Црној Гори?

CC0 / / Интернет
Интернет - Sputnik Србија
Пратите нас
Торијевци бирају новог вођу странке, који ће до краја спровести Брегзит, након фијаска који је доживјела Тереза Меј, која је поднијела оставку.

Док пажњу европске јавности заокупља профил личности са којом ће Брисел морати да сједне за преговарачки сто, за црногорску јавност је интригантно то што је један од кандидата за премијера некада боравио у Црној Гори, и то, како пишу британски медији, као агент МИ6.

Наиме, министар за међународни развој Рори Стјуарт, који је сматран аутсајдером уочи почетка надметања за челну позицију владајуће Конзервативне странке, успио је да уђе у круг од пет имена. Између осталих, у кампањи га је подржао Николас Соумс, унук Винстона Черчила. Противи се Брегзиту без договора са Бриселом. Претходно је био министар за Африку и министар правде.

Оно што је за јавност у региону посебно интересантно јесте да је, по окончању рата на Косову и НАТО агресије на СР Југославију 1999. године, 26-огодишњи Рори Стјуарт наименован за дипломатског представника Велике Британије у Црној Гори, гдје је, према наводима острвских медија, радио као шпијун.

У опису посла било му је одржавање контаката са британским војницима у региону, као и друге активности. Ове наводе први је изнио некадашњи британски дипломата Крег Мареј, који тврди да је управо то искуство препоручило Стјуарта за садашњу министарску позицију и да је он служио у тајној служби макар до 2005. године и почетка инвазије на Авганистан.

Стјуарт је у међувремену одбацио наводе да је радио као шпијун, али је оставио простор за сумњу изјавивши да би било неморално да призна, посебно у случају да су наводи истинити.

У његовој биографији пише да је школован на Итону и Оксфорду, а наводно је врбован за тајну службу МИ6 (Војни обавјештајни одсјек) као студент. Посебно интересантна у овом случају је и чињеница да је његов отац Брајан био дипломата и агент СИС-а (Secret Intelligence Service, исто што и МИ6), гдје својевремено замало није изабран за директора.

Подсјетимо, трка за новог лидера Конзервативне странке, самим тим и за наследника Терезе Меј, у пуном је замаху, а као главни фаворит фигурира ексцентрични Борис Џонсон, бивши шеф британске дипломатије и градоначелник Лондона.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала