Оптужена тројица Руса и један Украјинац за пад „боинга“ у Донбасу

© Sputnik / Виталий БелоусовДелови карте радара оружаних снага Украјине на брифингу о обарању малезијског авиона на лету МХ-17 изнад Донбаса
Делови карте радара оружаних снага Украјине на брифингу о обарању малезијског авиона на лету МХ-17 изнад Донбаса - Sputnik Србија
Пратите нас
Међународни истражитељи су саопштили имена четири особе које се сумњиче за пад авиона на линији МХ17 малезијске авио-компаније 2014. године изнад Донбаса, саопштили су рођаци погинулих. Према њиховим речима, у питању су два руска грађанина и један Украјинац.

„Саопштили су нам имена четворице људи, тројице Русе и једног Украјинца: Гиркин, Пулатов, Дубински, Харченко“, рекла је рођака једне од жртава катастрофе Зилена Фредерикс.

Она је навела да су истражитељи саопштили „више имена“ осумњичених, али није рекла о ком броју се ради.

Суђење осумњиченима за обарање авиона на линији МХ17 почеће 9. марта 2020. године, додали су рођаци погинулих. Они су навели да ће осумњичени бити оптужени за убиство.

Портпарол председника Русије Дмитриј Песков није желео да коментарише истрагу пада „боинга“, јер Русија не учествује у њој.

„Русија није имала могућност да учествује у њој, иако је од самог почетка, од првог дана ове трагедије, показивала иницијативу да буде део истраге ове ужасне катастрофе. Зато је наш став о тој истрази добро познат“, рекао је Песков, одговцарајући на питање да ли постоје услови при којима би она била спремна да преда осумњичене Холандији.

Путнички авион „боинг 777“ компаније „Малезија ерлајнс“, који је летео од Амстердама за Куала Лумпур, срушио се 17. јула 2014. године у близини Доњецка. У авиону се налазило 298 путника и чланова посаде и сви су погинули. Кијев је за катастрофу оптужио устанике у Донбасу, који су изјавили да немају средства која би могла да оборе авион на тој висини. Без обзира на ратна дејства, Кијев није затварао небо изнад Донбаса за међународне путничке авионе. За истрагу о авионској несрећи формирана је међународна Заједничка истражна група коју чине представници Аустралије, Белгије, Малезије, Холандије и Украјине.

Међународна истражна група представила је прелиминарне резултате истраге о паду МХ17 на истоку Украјине. Група тврди да је малезијски „боинг 777“ оборен из ракетног система „бук“, који припада 53. ракетној бригади Војске Русије из Курска. Москва категорички негира те оптужбе.

Министарство спољних послова Русије је саопштило да су оптужбе Међународне истражне групе о умешаности Русије у пад малезијског „боинга“ неосноване и да изазивају жаљење, као и да је истрага пристрасна и једнострана. Такође, Министарство одбране Русије саопштило је да ниједан противракетни систем Оружаних снага никада није прешао руско-украјинску границу.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала