Трамп: Иран је направио веома велику грешку

© REUTERS / Kevin LamarqueПредседник Доналд Трамп
Председник Доналд Трамп  - Sputnik Србија
Пратите нас
Председник САД Доналд Трамп изјавио је да је Иран направио велику грешку, јер је оборио америчку беспилотну летелицу у Ормуском мореузу.

„Иран је направио веома велику грешку“, написао је Трамп на Твитеру.

​Телевизијски канал Ен-Би-Си пренео је, позивајући се на изворе из председничке администрације, да ће 20. јуна у Белој кући бити одржано саветовање на којем ће бити речи о могућем одговору на дејства Ирана.

Корпус чувара исламске револуције је саопштио да су ирански војници оборили америчку беспилотну летелицу на југу земље, јер је нарушила ваздушни простор Ирана.

Централна команда Оружаних снага САД потврдила је касније да је ирански ракетни комплекс оборио беспилотну летелицу америчке војне морнарице изнад Ормуског мореуза.
У последње време се ситуација у односима САД и Ирана знатно заоштрила. Америчке власти су увеле жестоке санкције против кључних области иранске економије и настављају да јачају санкциони притисак на ту земљу.

Циљ Вашингтона је да, како је саопштено, „промени понашање“ Ирана.

Корпус чувара исламске револуције је у САД проглашен терористичком организацијом, а Иран је на то одговорио тако што је Централну команду Оружаних снага прогласио терористичком организацијом, а саме Сједињене Америчке Државе „спонзором тероризма“.
Саветник америчког председника за националну безбедност Џон Болтон је саопштио да ће САД упутити ка иранским обалама носач авиона „Абрахам Линколн“ и бомбардере.

Према његовим речима, на тај начин Вашингтон шаље „јасан и непогрешив сигнал иранском режиму да ће било какав напад на интересе Сједињених Држава или њихових савезника бити дочекан с немилосрдном снагом“.

Председник САД Доналд Трамп је раније изјавио да се нада да ће избећи рат с Ираном. Ирански врховни лидер Али Хамнеи такође је рекао да Иран не намерава да ратује против САД, али да ће наставити да се супротставља Вашингтону.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала