Уживо на Спутњику: Шта бисте ви питали Путина?

© Sputnik / Алексей Дружинин / Уђи у базу фотографијаВладимир Путин
Владимир Путин - Sputnik Србија
Пратите насTelegramOdyssey
Специјални годишњи програм „Директна линија са Владимиром Путином“ почиње у 11.00 часова. Спутњик ће директно преносити разговор руског председника и грађана о најактуелнијим питања из земље и света.

Директна линија са Владимиром Путином“ је телевизијски програм током којег председник Русије одговара уживо на питања становника Русије и других земаља. Први пут је такав формат комуникације између председника и грађана на националним телевизијским и радио каналима организован 24. децембра 2001. године. Након тога, директне линије су се одржавале једном годишње, изузев 2004. и 2012. године. Владимир Путин је учествовао у 16 програма — 12 пута као председник државе, а четири пута у својству председника Владе.

Према речима председника Путина, директни контакт са грађанима даје верну слику онога што тренутно брине и интересује друштво.

Питања

Питања руском председнику постављају како гости који су позвани у московски студио тако и становници градова, у којима су организована уживо укључења. Осим тога, неколико дана пре почетка директног преноса, почео је са радом Јединствени центар за примање порука, где се примају поруке пристигле путем телефона, преко сајта www.moskva-putinu.ru и путем СМС и ММС порука. Од 2011. године грађани имају могућност да шаљу поруке преко интернета, а од 2003. године и путем СМС порука. Од 2014. године поруке у видео-формату могуће је снимити помоћу било ког мобилног уређаја, уз помоћ апликације „Москва Путину“.

Осим тога, видео-поруке се могу слати и са рачунара преко сајтова Јединственог центра. Од 2016. године, питања председнику државе је могуће поставити и на званичној групи на друштвеној мрежи „ВКонтакте“, на којој се такође емитује директна линија. Од 2017. године слична могућност се појавила и на друштвеној мрежи „Однокласники“.

Током прве директне линије са Владимиром Путином 2001. године постављен је најмањи број питања — 400 хиљада. Након тога, њихов број се стално повећавао, а највећи број питања је стигао 2015. године — укупно 3,25 милиона. Током 16 директних линија, Владимир Путин је одговорио на 1.126 питања.

Директна укључења

За време првог телевизијског дијалога председника са грађанима, директна укључења су организована из осам административних центара субјеката Руске Федерације, а наредних година и из мањих насељених места, као и из великих индустријских предузећа. У периоду од 2011. до 2018. године током директне линије остварено је преко 110 укључења из региона Русије и бивших совјетских република.

Године 2018. директна линија је одржана у новом формату, са учешћем чланова Владе и руководилаца субјеката Руске Федерације. Три заменика потпредседника Владе, четири министра и седам гувернера одговарали су на питања која су се односила на сфере њихове надлежности.

У октобру 2012. године одлучено је да се директна линија организује у топлије доба године, како временски услови не би ометали директна укључења из региона. Од 2013. године директне линије су се одржавале у априлу, све до 2017. године, када је програм померен за јун.

Сваке године програм траје све дуже. Године 2001. председник Русије је разговарао са грађанима два часа и 20 минута, док је 2013. године постављен рекорд, када је директна линија трајала четири часа и 47 минута. Када је реч о укупном времену, Владимир Путин је провео више од 60 часова и 52 минута одговарајући на питања током свих досадашњих директних линија.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала