За способне и вољне: Где је Балкан у новој Стратешкој агенди ЕУ

© AP Photo / Johanna GeronСамит лидера ЕУ у Бриселу
Самит лидера ЕУ у Бриселу - Sputnik Србија
Пратите насTelegramOdyssey
Лидери земља-чланица ЕУ усвојили су на самиту у Бриселу нову Стратешку агенду за период 2019-2024, у којој је међу приоритетним областима подршка европској перспективи земаља које су, како се наводи, „способне и вољне да се придруже“.

Усвојена Стратешка агенда ЕУ издваја четири приоритетне области на које ће се у наредни пет година фокусирати ЕУ политика.

То су заштита грађана и слободе, развијање јаке и виталне економске базе, изградња климатски неутралне, зелене, фер и социјалне Европе и промовисање европских интереса и вредности на глобалној сцени.

У делу који се односи на промовисање европских вредности у свету, наводи се да би у окружењу растуће неизвесности и промена ЕУ требало да настави свој стратешки правац деловања, како би заштитила своје интересе, подржала своје вредности и начин живота и помогла у обликовању глобалне будућности.

„ЕУ ће промовисати свој јединствени модел сарадње као инспирацију за друге. Она ће подржати европску перспективу за европске државе способне и вољне да се придруже. Она ће водити амбициозну политику суседства“, наводи се у Стратешкој агенди ЕУ.

ЕУ лидери се обавезују и да ће са партнерима широм света наставити рад на глобалном миру и стабилности и промовисати демократију и људска права.

Када је реч о слободама и заштити грађана, наводи се да су заједничке европске вредности темељ европске слободе, сигурности и просперитета, а да владавина права мора бити у потпуности поштована од стране свих држава-чланица и ЕУ.

„Европа мора бити место где се људи осећају слободно и сигурно. ЕУ ће бранити основна права и слободе својих грађана, као што је признато у уговорима и штитити их од постојећих и нових претњи“, наводи се у тексту Стратешке агенде.

© AP Photo / Olivier MatthysПротест против брегзита у Бриселу за време одржавања Самита лидера ЕУ
За способне и вољне: Где је Балкан у новој Стратешкој агенди ЕУ - Sputnik Србија
Протест против брегзита у Бриселу за време одржавања Самита лидера ЕУ

Кроз Стратешку агенду ЕУ се залаже за ефикасну контролу спољних граница у циљу унутрашње безбедности, али и за даљи развој функционалне миграционе политике и сарадњу са земљама порекла и транзита у борби против илегалне миграције и трговине људима и за осигурање ефикасног повратка.

„Предузећемо неопходне кораке да обезбедимо правилно функционисање Шенгена. Градићемо и јачати нашу борбу против тероризма и прекограничног криминала. Повећаћемо отпорност ЕУ на природне и људске катастрофе и заштити наша друштва од злонамерних сајбер-активности и дезинформација“, наводи се у усвојеном документу.

Када је економија у питању, Стратешком агендом се поручује да је снажна економска основа од кључног значаја за конкурентност, просперитет и улогу Европе на глобалној сцени и за стварање радних места.

„Морамо осигурати да евро ради за наше грађане и остаје отпоран, продубљујући економску и монетарну унију у свим њеним димензијама, довршавајући унију банака и тржишта капитала и јачајући међународну улогу евра“, стоји даље у тексту ЕУ Агенде за 2019-2024.

Стратешком агендом ЕУ се обавезује на даљу дигиталну трансформацију.

Позива се и на „дубинску трансформацију ЕУ економије и друштва, како би постигла климатску неутралност“, на начин који узима у обзир националне околности и друштвено је праведан, али и у складу са Париским споразумом.

„ЕУ ће убрзати прелазак на обновљиве изворе енергије, повећати енергетску ефикасност, смањити зависност од спољних извора, диверсификовати своје залихе и улагати у решења за мобилност будућности“, стоји у усвојеном тексту документа.

Стратешка агенда ЕУ за период од 2019-2024. позива на осигурање социјалних права, једнакост између жена и мушкараца и на једнаке могућности за све.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала