Додик открива за Спутњик модел за решавање кризе у БиХ

© AP Photo / Darko VojinovicМилорад Додик
Милорад Додик - Sputnik Србија
Пратите насTelegramOdyssey
Начин на који су главне молдавске странке одлучиле да реше политичку кризу у тој земљи могао би да послужи као пример за решење кризе у БиХ, наводи за Спутњик председавајући Председништва БиХ Милорад Додик.

Сусрети са мађарским премијером Виктором Орбаном, белоруским председником Александром Лукашенком и председником Молдавије Игором Додоном обележили су протеклу радну недељу председавајућег Председништва БиХ Милорада Додика.
Са свима њима Додик је разговарао о побољшању економске сарадње, али неке од земаља са чијим се челницима срео, могу да постану пример који би БиХ могла да следи како би изашла из политичке кризе.

Орбан разуме Српску 

Главна тема сусрета са Виктором Орбаном били су односи БиХ, односно Републике Српске (РС) и Мађарске, каже Додик.

„Разговарали смо о европским темама, регионалним темама… Мислим да је Орбан велики лидер који стратешки промишља, који саговорнику омогућава да спозна не само дневнополитичке аспекте политика које се воде, него и дугорочне и средњорочне планове у том погледу“, наводи Додик.

Изјавом да РС у Мађарској ужива велико поштовање, те да Додикова посета симболизује добре односе између Мађара и Срба, мађарски премијер је дао подршку одржању идентитета РС, који је, према Додиковим речима, везан за чињеницу да је она незаобилазан фактор одлучивања по питањима у којима мора да се постигне консензус. И у питањима у којима у првим фазама одлучивања може да дође до прегласавања, Срби имају механизам да се одбране од доношења штетних одлука.

© AP Photo / Szilard KoszticsakМилорад Додик са Виктором Орбаном
Додик открива за Спутњик модел за решавање кризе у БиХ - Sputnik Србија
Милорад Додик са Виктором Орбаном

„У оквиру тога треба тражити и идентитет — у њега свакако спада и православна вера која доминира у РС, словенско порекло и чињеница да је РС веома активан и препознатљив део региона. Многи, и у БиХ, а и неки на Западу, не желе да виде РС као фактор за доношење одлука, него покушавају да је развласте, тако да је наша упорна борба за права стечена уставом и Дејтонским споразумом изградила идентитет наше упорне борбе за нашу позицију“, каже Додик.

Сарадња са Белорусијом 

У Минску су са председником Белорусије Александром Лукашенком вођени разговори о, углавном, економским темама. Белорусија, каже Додик, има развијену производњу машина и превозних средстава из области рударске индустрије, као и развијену производњу пољопривредних машина и аутобуса. Све то би, према речима председавајућег Председништва БиХ, могло да буде занимљиво за Босну и Херцеговину и Републику Српску.
Са Лукашенком, али и са белоруским премијером Игором Лисенком такође је разговарао и о развоју сарадње на плану образовања, културе и туризма.

„За Белорусе, код нас, у Републици Српској, БиХ и читавом региону постоје атрактивна места која би могли да посете и разговарали смо како учинити доступним информације, пре свега обичним људима, да се упознају са могућностима. Морали бисмо организовати састанке на нивоу туристичких оператера. Договорили смо се и да Белорусија и БиХ, РС, формирају заједнички тим за упознавање о достигнућима везаним за нове технологије. Дакле, разговарали смо о темама које су животне“, каже Додик. 

Молдавија као пример 

Молдавија, додаје Додик, може да послужи као пример Босни и Херцеговини за превазилажење политичке кризе. Председник најмање државе настале из распада СССР-а — Игор Додон упознао је Додика са консензусом који су две партије, једна проруска, друга проевропска, направиле и формирале нову владу у Кишињеву, док су разлике оставиле по страни.

„То би, можда, могао да буде пример и за БиХ, која има општи консензус око европских питања, али је потпуно поларизована по питању НАТО-а, где РС не жели чланство у тој организацији, а са друге стране, Бошњаци и Хрвати то желе, с тим што Хрвати на томе не инсистирају, а Бошњаци су то поставили као одлучно политичко питање“, објашњава Додик.

Разговори које је последњих дана водио са страним државницима били су веома успешни, оцењује Додик и створили су основу за будућност. Са председником Молдавије договорио је посету БиХ на јесен, док је Лукашенка позвао у посету. Са Орбаном најављује скоре сусрете, како каже, више на приватној основи.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала