Макрон: Самит Г20 прилика за смањивање напетости у односима САД и Ирана

© AP Photo / Olivier MatthysПредседник Француске Емануел Макрон
Председник Француске Емануел Макрон - Sputnik Србија
Пратите нас
Председник Француске Емануел Макрон позвао је да се самит Г20 у Осаки искористи за проналажење дипломатских решења ситуације у вези с Ираном.

Француски лидер је навео да је већ био у контакту с Техераном и да ће дијалог бити настављен наредних дана како би се смањила напетост у региону.

„Залажемо се за избегавање ескалације напетости у региону. Позивам стране да буду разумне, да смање напетост и да се укључе у дискусију“, рекао је Макрон новинарима у Бриселу по завршетку самита Европске уније.

Према његовим речима, „бројни контакти с иранским властима су већ остварени, како би се пренела порука да се размисли о могућим платформама за дијалог“.
Г20 ће, према мом мишљењу, бити важан, јер ће многи руководиоци који играју улогу у региону и у Уједињеним нацијама бити за столом. Билатерални контакти ће бити настављени у наредним данима и седмицама. Самит Г20 ће пружити могућност за проналажење конкретних дипломатских решења за ту ситуацију. Она не може да се настави, јер је већ превише нестабилности и напетости“, додао је Макрон.
Корпус чувара исламске револуције саопштио је 20. јуна да је иранска војска оборила америчку беспилотну летелицу на улазу у Персијски залив на југу земље, пошто је нарушила ваздушни простор Ирана. Касније је Централна команда Армије САД саопштила да је ирански ракетни комплекс оборио беспилотну летелицу америчке војне морнарице изнад Ормуског мореуза, у међународном ваздушном простору.

Техеран инсистира на томе да је дрон оборен на територији Ирана.

Председник САД Доналд Трамп назвао је инцидент „веома великом грешком Ирана“, али је касније изјавио да не верује да се то догодило намерно.

Лист „Њујорк тајмс“ је саопштио, позивајући се на изворе из америчке администрације, да је Трамп одобрио војни напад на Иран, али да је потом отказао операцију.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала