Ништа није тачно! Знаће се у понедељак — протојереј објашњава одлуку Венецијанске комисије

© Фото : Митрополија црногорско-приморскаПротојереј ставрофор др Велибор Џомић
Протојереј ставрофор др Велибор Џомић - Sputnik Србија
Пратите нас
„Није тачно да је Венецијанска комисија усвојила позитивно мишљење о Предлогу закона о слободи вероисповести или уверења и правном положају верских заједница у Црној Гори“, саопштио је протојереј ставрофор др Велибор Џомић, оценивши да је објава црногорске Владе о позитивном мишљењу ВК „најобичнији спин“.

„Нема једностраног одузимања цркава и верских објеката. Усвојено је мишљење, а колико је ’позитивно‘, довољно говори чињеница да има 23 странице. У питању је мишљење које на 23 странице садржи на десетине негативних коментара, критика, обавезујућих упутстава и када буде објављено, у понедељак све ће бити јасно“, казао је протојереј-ставрофор др Велибор Џомић, координатор Правног савета Митрополије црногорско-приморске, коментаришући мишљење Венецијанске комисије у вези са Предлогом закона о слободи вероисповести или уверења и правном положају верских заједница у Црној Гори“, прецизирао је Џомић.

Др Велибор је нагласио да је од свега што су објавили поједини медији у Црној Гори, тачно једино то да је на дневном реду седнице Венецијанске комисије био и Предлог закона о слободи вероисповести или уверења и правном положају верских заједница у Црној Гори.

Џомић је додао да на основу његових сазнања нема никаквог једностраног одузимања цркава, џамија, римокатоличких самостана, жупних уреда и друге непокретне имовине која је у својини цркава и верских заједница. Дакле, не само наше Цркве, него и Римокатоличке цркве и Исламске заједнице.

© Sputnik / Небојша ПоповићТројчиндански сабор, Подгорица
Ништа није тачно! Знаће се у понедељак — протојереј објашњава одлуку Венецијанске комисије  - Sputnik Србија
Тројчиндански сабор, Подгорица

„Подсетићу, интенција Члана 62 и 63 и Владе, као предлагача, била је да једностраним пописним актом обришу Митрополију, Римокатоличку цркву, Исламску заједницу и друге црквене и верске субјекте као носиоце права својине и без икаквог поступка, дакле линеарно, компјутерски упишу државу Црну Гору као титулара права својине над верским објектима. То је била главна одредба Предлога закона којим су се зорили доносиоци. Међутим, та одредба није прошла“, категоричан је Џомић.

Показало се тачним оно што смо из Митрополије говорили, додао је он: „Без судске и административне процедуре, управно–правне процедуре, која је прописана законом, нема прекњижавања црквене и друге верске имовине.“ То је, како наглашава Џомић, „кључна порука Венецијанске комисије“.

„Наравно да у мишљењу има и позитивних ставова. Члан који каже да свако има право на слободу вероисповести, мисли, савести, и ми похваљујемо. И то јесте за похвалу, али оно што није за похвалу, то су ове одредбе које су такве какве јесу и видећете у понедељак, када буде изашло и објављено мишљење Венецијанске комисије, да нема једностраног прекњижавања и одузимања цркава и верских објеката. Влада то није ни експлицитно тврдила у саопштењу, како се види, али видећете да је ово што говорим сушта истина.“

„Према томе, нека се смире страсти и сачека понедељак. Биће тај документ доступан, али оно што у овом моменту знам, била је интенција, али Венецијанска комисија није подржала одређене предлоге експерата. Имам стопостотно тачну информацију да су њихова одређена мишљења морала да буду замењена пре пленарне седнице и то што вам говорим је истина“, саопштио је Џомић.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала