Замка у Берлину: Шта је претходило отказивању париског сусрета Београда и Приштине

© Tanjug / Сава РадовановићЗастава Немачке испред зграде Рајхстага у Берлину
Застава Немачке испред зграде Рајхстага у Берлину - Sputnik Србија
Пратите нас
Председник Србије Александар Вучић дефинитивно је потврдио да од састанка у Паризу нема ништа, али је томе претходиo недипломатски потез из Приштине.

Медији на Косову су осванули са насловницама да је у Берлину одржан тајни састанак представника Косова и Србије, уз посредовање Немачке. Иако се косовско министарство спољних послова од тога оградило, под изговором да о том састанку не зна ништа, чињеницом да је заинтересоване упутило на кабинет тзв. премијера Косова Рамуша Харадинаја, у ствари се „офирало“ да је и те како упућено у сва дешавања.

Плакат у Приштини
Замка у Берлину: Шта је претходило отказивању париског сусрета Београда и Приштине - Sputnik Србија
Плакат у Приштини

С друге стране, Председник Србије Александар Вучић потврдио је да је дирекор Канцеларије за КиМ Марко Ђурић у Берлину био на припремном састанку за евентуални самит у Паризу, те да је сада још извесније да тог самита неће ни бити.

„Марка Ђурића сам на тај састанак послао лично, ту нема никаквих тајни, осим што је са домаћинима било договорено да се не говори о томе шта је причано.“

Вучић је Ђурићу рекао да у Берлину пренесе да Србија жели да буде конструктивна, да жели дијалог, а да је једино важно да се укину таксе. Али, Албанци су свима дали до знања да им не пада на памет да укину таксе.

Приштинска недипломатска финта

Небојша Човић, бивши шеф Координационог центра за Косово и Метохију, каже да у дипломатији није необично да се овакви сусрети одржавају пред велике састанке, али није дипломатски да ако неко седне и договори се да је нешто незванично, то једна страна не поштује.

„То показује колико је приштинска страна озбиљна. Неодговорно је да се ово појавило у јавности и ово је била замка за нас. Добро је што је председник Вучић реаговао јасно и прецизно. Ово само показује да са њима нема договора“, наглашава Човић.

Према писању косовске штампе, на састанку у Берлину били су између осталог и двојица највернијих људи Рамуша Харадинаја — амбасадор Косова у Уједињеним Арапским Емиратима Авни Арифи и шеф штаба тзв. премијера Харадинаја — Селим Селими. У склопу састанка био је и Мајкл О'Рајли, Харадинајев бивши адвокат, па се стиче утисак да Харадинај покушава да направи договор мимо осталих из приштинске власти.

Албанци се „погубили“

Човић сматра да ово може да значи и да Харадинај не зна како да изађе из проблема са таксама.

„На Косову под хитно морају да буду избори. Албанци су се ’мало погубили‘. Доле постоје четири партије са по 20 одсто гласова и сада се бију за власт“, уверен је наш саговорник.

© AFP 2023 / ARMEND NIMANI Рамуш Харадинај и Хашим Тачи
Замка у Берлину: Шта је претходило отказивању париског сусрета Београда и Приштине - Sputnik Србија
Рамуш Харадинај и Хашим Тачи

Извори портала „Лајми.нет“ тврде да је сврха овог „тајног састанка“ била да се разговара о нацрту за оснивање Заједнице српских општина на Косову са извршним овлашћењима или Заједнице плус, што је Харадинај — прихватио. О укидању такси, наводно, није било речи, што је и разлог пропасти састанка у Паризу.

Човић подсећа да је о могућем одлагању састанка у Паризу говорио још пре 20 дана, јер нема напретка, то јест, укидања такси.

„По мом мишљењу, ситуација је сада јаснија, јер неко жели потпуну блокаду процеса, купује време, можда и због формирања европске власти“, напомиње он.

Ако се укључе САД, мора и Русија

На питање да ли пропаст париског самита аутоматски значи и да ЕУ више не може да утиче на решавање косовског питања, наш саговорник каже:

© Sputnik / Алексей Витвицкий / Уђи у базу фотографијаЗаставе САД и Европске уније у Бриселу
Замка у Берлину: Шта је претходило отказивању париског сусрета Београда и Приштине - Sputnik Србија
Заставе САД и Европске уније у Бриселу

„ЕУ је отпочетка доживљавана као бирократизована, спора, непринципијелна и неодговорна. Не бих могао да кажем експлицитно да се ЕУ неће даље бавити овом проблематиком, али она нема потребан степен ефикасности. На крају крајева, ЕУ има додатни проблем, јер пет чланица не признају Косово и не верујем ни да ће то урадити“, верује Човић.

Како Човић каже, постоји још доста отворених проблема и процес није лак и требаће нам доста времена за све.

„Али, за директно укључивање Америке, одмах да буде јасно, неопходно је и директно укључивање Русије и Кине. То значи да је неопходно да се питање КиМ врати у СБ УН, јер Резолуција 1244 није укинута и она се мора поштовати“, истиче Човић. 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала