Ђурић: Стејт департмент изједначава Београд и Приштину

© Tanjug / Тања ВаличДиректор Канцеларије за КиМ Марко Ђурић
Директор Канцеларије за КиМ Марко Ђурић - Sputnik Србија
Пратите нас
Директор Канцеларије Владе Србије за Косово и Метохију Марко Ђурић оценио је данас да се у саопштењу америчког Стејт департмента поводом отказивања састанка у Паризу о КиМ неоправдано изједначавају Београд и Приштина, која чини све да би спречила дијалог.

У синоћном саопштењу Стејт департмента наводи се да „Београд и Приштина морају да уклоне препреке, избегну провокације и врате се преговорима“ и изражава спремност САД да помогну обема странама.

„Саопштење Стејт департмента вероватно је компјутерски генерисано или се односи на други део света. Волео бих да добијем објашњење где и када је Србија провоцирала некога или уводила баријере било коме“, изјавио је Ђурић за Танјуг.

Он је додао да је познато да САД подржавају независност АП Косова и Метохије, али је истакао да „то није оправдање за уравниловку и изједначавање Србије с Приштином које је увела антицивилизацијске таксе, блокирала дијалог, 2.252 дана блокира ЗСО и честим насилним акцијама дестабилизује ситуацију на терену“.

Ђурић је оценио да управо због оваквих изјава (косовски премијер) „Рамуш Харадинај тражи да САД буду једини посредник, а минира скупове попут самита у Паризу“.

„Поштујемо свачији став, али за улогу у решавању проблема потребан је избалансиран, а не навијачки приступ. Ако овако мисле да натерају Приштину да укине таксе, настави дијалог и понаша се одговорно, боље да одмах одустану, пре него што још штете буде причињено“, истакао је Ђурић.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала