„Љубишина математика“: У Србији 15 година без посла, а у Русији шампион!

© Фото : Љубиша КрунићЉубиша Крунић - звезда московског Интернационалног сајма изума и нових технологија "Архимедес".
Љубиша Крунић - звезда московског Интернационалног сајма изума и нових технологија Архимедес. - Sputnik Србија
Пратите нас
Новосађанин Љубиша Крунић добитник је златне медаље на престижном Међународном сајму изума и нових технологија „Архимедес“, који се одржава у Москви. „Љубишина математика“ препозната је као систем који би могао да уђе и у руске школе.

Завршио је Технолошки факултет, две деценије је живео у Шпанији од система вежби за тело, који је он измислио. У Србији је већ петнаест година без посла, па време проводи уз другачије вежбе, уз највећу љубав, математику, а та му је љубав последњих година донела и светску славу.

© Фото : Љубиша КрунићКрунић каже да су Руси веома заинтересовани да његов систем рачунања уведу у школски програм.
„Љубишина математика“: У Србији 15 година без посла, а у Русији шампион! - Sputnik Србија
Крунић каже да су Руси веома заинтересовани да његов систем рачунања уведу у школски програм.

Како је почело...

Његово прво откриће у вези је са четири рачунске радње: са дизањем бројева на било који степен, са вађењем било ког корена, са множењем и са дељењем, и то све може да се уради на много једноставнији начин од оног који светска наука познаје, уз „Љубишину математику“.

„Да би откриће приближио деци, направио сам таблице у које се уписују велики бројеви, од рецимо десетак цифара, а онда се једноставно множи свака цифра са сваком цифром“, каже Крунић.

„То сам и преточио у књигу за трећи и четврти разред Основне школе. Метод је толико једноставан, да ученик, који је на крају четвртог разреда, уз тај уџбеник може да превазиђе најбољи рачунар или калкулатор који је тренутно на тржишту, а који има могућност рачунања са 12 цифара“, објашњава наш саговорник.

Тријумф и у Кини

За овај систем рачунања Крунић је добио медаљу у Кини на Светском такмичењу 2017. године. На исто такмичење вратио се и прошле године и представио, како каже, теорему која мења свет: „Тачно Пи“.

© Фото : Љубиша КрунићДиплома за прво место на 22. Интернационалном сајму изума и нових технологија "Архимедес" у Москви.
„Љубишина математика“: У Србији 15 година без посла, а у Русији шампион! - Sputnik Србија
Диплома за прво место на 22. Интернационалном сајму изума и нових технологија "Архимедес" у Москви.

„’Пи‘ је корен из система који се користи, ми користимо декадни систем бројева. ’Пи‘ може да буде и 2,3,4,5, или било који број, наравно, у другом систему бројева. Ако је систем бројева 4, онда је ’Пи‘ 2, зато што је корен из четири — два. Врло је једноставно, то сам добро образложио, и то са десетак математичких доказа“, објашњава Крунић.

Отишао је и корак даље, па је своју теорему да је његово „Пи“ заиста тачно поткрепио са три врсте физичких доказа. У једном је користио прохромски лим, који има хомогену структуру. Из истог дела лима, према својој формули, изрезао је круг и квадрат — и добио исту тежину.

Све је могуће преко — „Пи“

Ове године добио је златну медаљу на Глобалном форуму проналазача на Кипру, а јединствени систем рачунања понео је у Москву на „Архимедес“, најпрестижније светско такмичење.

© Фото : Љубиша КрунићЛауреат са домаћинима испред штанда компаније која је произвела 70 одсто руских сателитских система.
„Љубишина математика“: У Србији 15 година без посла, а у Русији шампион! - Sputnik Србија
Лауреат са домаћинима испред штанда компаније која је произвела 70 одсто руских сателитских система.

У Русији се представио први пут, па је одлучио да прикаже своје прво откриће, четири рачунске радње — „Љубишину математику“, а за Спутњик каже да је и до њих дошао преко броја „Пи“, да их је из њега извукао, јер помоћу тог имагинарног броја могуће је, тврди, израчунати било који степен или корен.

Московски „Архимедес“ је изузетно јако такмичење, на које долазе људи из целог света. Има и Интернационални проналазачки клуб, у који је наш саговорник примљен прошле године, на шта је врло поносан.

Додаје да свако може да измисли неко „Пи“, али да се само једно уклапа у целу математику. Иако је злато из Русије, земље у којој се наука највише цени, тек планира да иде на светска такмичења и да представи системе рачунања који ће помоћи многима, а највише деци.

© Фото : Љубиша КрунићКрунић је и добитник златне медаље на Сајму проналазаштва "Ново време" који се одржава у Севастопољу.
„Љубишина математика“: У Србији 15 година без посла, а у Русији шампион! - Sputnik Србија
Крунић је и добитник златне медаље на Сајму проналазаштва "Ново време" који се одржава у Севастопољу.

У Србији важи друга математика...

„За наредних 12 година имам довољно научних открића. У светску арену сам тек изашао са првим, а на Светско првенство у Кини са другим. До сада сам добио осам сертификата о ауторству, али у сваком од њих има више открића, ради се о бројним изумима, изненађујућим“, открива нам Крунић.

Своје изуме преточио је у десет књига. Каже да су Руси веома заинтересовани да његов систем уведу у образовање, што у Србији није случај. Имао је сусрете са надлежнима, али нико од њих није био довољно заинтересован да „Љубишину математику“ уведе у школски програм.

„У Србији ме не препознају ни држава, ни медији. Интересантно је да у својој земљи никада нисам награђен за неки од математичких изума“, примећује Крунић на крају разговора за Спутњик.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала