Марковић: Цркве и манастири припадају Црној Гори, то нико не може да оспори

© Sputnik / Небојша ПоповићДушко Марковић током премијерског сата у парламенту Црне Горе
Душко Марковић током премијерског сата у парламенту Црне Горе - Sputnik Србија
Пратите нас
Премијер Црне Горе Душко Марковић и заменик председника ДПС-а коментарисао је Закон о слободи вероисповести на општинској конференцији те партије у Колашину.

„Од Венецијанске комисије, кроз мишљење о Закону, добили смо потврду наше слободе, независности и демократског потенцијала. Држави је Уставом дато право да уређује сва друштвена питања — не на нечију штету, него у интересу сваког грађанина и његових права и слобода. Тако ће бити и са овим законом! Ми нећемо уређивати ко ће и када ићи у цркве и манастире, али оне припадају народу, односно држави Црној Гори, и то нико не може да оспори“, навео је Марковић.

Подсетимо, Влада Црне Горе саопштила је јуче да је Венецијанска комисија усвојила позитивно мишљење на Предлог закона о слободи вероисповести или уверења и правном положају верских заједница Владе Црне Горе, констатујући да предложени законски текст „доноси значајне позитивне промене постојећег застарелог законодавства“.
У свом мишљењу, Комисија је поздравила, како је наведено, „истинске напоре црногорских власти“ да новим законом буде замењен застарели Закон о правном положају верских заједница из 1977. године.

Они оцењују позитивним опредељење да предложеним законом буде гарантована не само слобода вероисповести, већ и слобода нерелигијских уверења, поздрављајући либералан приступ у одредбама којима се прописује процедура регистрације верских заједница, поштује њихова аутономија и гарантују права на верску поуку и оснивање верских школа, наведено је у саопштењу Владе Црне Горе.

Међутим, убрзо након овог саопштења уследила је реакција Митрополије црногорско-приморске, која је навела да је све то неистина и да ће право мишљење Венецијанска комисија објавити у понедељак.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала