Почели нови протести у Тбилисију, демонстранти негодовали на појаву опозиционара

© Sputnik / Уђи у базу фотографијаПротести испред грузијског парламента у Тбилисију
Протести испред грузијског парламента у Тбилисију - Sputnik Србија
Пратите нас
У Тбилисију је, испред зграде Парламента, почео нови протест, али је број учесника митинга много мањи него претходних дана.

Испред Парламента се окупила малобројна група демонстраната коју углавном чине млади људи. Око зграде дежурају бригаде хитне помоћи и полиције.

Учесници протеста изразили су негодовање због тога што су се на митингу појавили представници опозиције, јер сматрају да политичарима није место на том протесту.

Нереди у Тбилисију

У грузијској престоници 20. јуна почели су протести због тога што је током отварања Генералне седнице Међупарламентарне скупштине православља шеф организације, посланик Државне думе Русије Сергеј Гаврилов сео у фотељу председавајућег Парламента Грузије.

Он сам је објаснио да му је то место понудила грузијска страна, у складу с протоколом који налаже та врста скупова.

То је изнервирало посланике опозиције који су напустили заседање, а у здање Парламента улетели су екстремисти. Касније је у центру града почео митинг којем се прикључила опозиција са захтевом да чланови Владе поднесу оставке.

Специјалне полицијске снаге растерале су демонстранте, употребивши сузавац, гумене метке и водене топове, али је митинг следећег дана настављен. Према последњим подацима Министарства здравља Грузије, у нередима је повређено 240 људи, а више од 300 особа је ухапшено.

© AFP 2023 / VANO SHLAMOVВелики протест опозиције испред грузијског парламента у Тбилисију
Почели нови протести у Тбилисију, демонстранти негодовали на појаву опозиционара - Sputnik Србија
Велики протест опозиције испред грузијског парламента у Тбилисију

Забрана летова

Председник Русије Владимир Путин је 21. јуна потписао указ којим се руским авио-превозницима од 8. јула забрањују летови ка Грузији. Туристичким агенцијама је препоручено да не продају аранжмане руским држављанима за Грузију, а Влади је наложено да омогући повратак Руса у домовину.

Портпарол руског председника Дмитриј Песков је објаснио да је реч о изнуђеним рестриктивним мерама, чији је циљ да се заштити безбедност руских грађана. Он је додао да ће летови бити обновљени чим ситуација у Грузији буде стабилизована.

Према наводима Асоцијације туристичких организација Русије, у Грузији сада, у оквиру туристичких аранжмана, летује пет од седам хиљада туриста из Русије, као и два до три пута више особа које су тамо отпутовале самостално. Према грузијској статистици, прошле године је сваки пети туриста у тој земљи био из Русије.

 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала