Председник Матице црногорске: СПЦ је брутално оружје и реликт из 1918.

CC BY-SA 3.0 / Wikipedia/Solumija / Holy Trinity monastery Pljevlja - MontenegroМанастир Света Тројица у Пљевљима
Манастир Света Тројица у Пљевљима - Sputnik Србија
Пратите нас
Сукоб који секуларна држава Црна Гора има са Српском православном црквом (СПЦ) је реалан, и мора се решити уколико намеравамо да сачувамо државу, изјавио је председник Матице црногорске Драган Радуловић.

У интервјуу за „Викенд новине“, он је оценио да је СПЦ у последњих 30 година од себе успела да направи „брутално оружје у оспоравању свега што је црногорско, као и да представља посљедњи политички реликт из 1918. године“, преноси ЦдМ.

„СПЦ се не задовољава да обавља цркви припадајући позив, него већ одавно покушава да преузме контролу над политичким животом заједнице. А како не може постојати ’једна земља са два господара‘, извесно је како ће се тај сукоб окончати“, рекао је Радуловић.

Он је казао да је „СПЦ указом краља Александра из 1920. године отела имовину Црногорске православне цркве, што није урадила ни муслиманска ни католичка верска заједница“.

„Не могу остати равнодушан када црква као политички субјект улази у јавни дискурс црногорског друштва и говором производи отровне политичке последице. У том смислу, једну ствар морам да приметим: несхватљиво ми је с колико самопонижења људи који се национално осећају као припадници црногорског народа, активно учествују у животу СПЦ, а она их свакодневно вређа и ниподаштава“, рекао је Радуловић.

 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала