Стоп! Нови тотални заокрет Трампа у последњем тренутку

© AP Photo / Charles ReedАмерички агенти хапсе илегалног имигранта
Амерички агенти хапсе илегалног имигранта - Sputnik Србија
Пратите нас
Амерички председник Доналд Трамп објавио је на Твитеру да је на захтев демократа одложио масовне депортације илегалних миграната, планиране за сутра, и дао рок од две недеље демократама и републиканцима у Конгресу да се договоре о решењу проблема на јужној граници САД, иначе ће он наредити почетак депортација, преноси Танјуг.

​„На захтев демократа одложио сам процес уклањања илегалних миграната (депортацију) на две недеље, како бих видео да ли демократе и републиканци могу да седну и заједно изнађу решење за проблеме у вези са азилом и рупама на јужној граници. Уколико не буду могли, депортације почињу!“, твитовао је Трамп, из чије поруке није јасно да ли је мислио на правне рупе у закону или буквалне рупе у огради према Мексику.

Трамп је претходно наредио надлежним службама да спроведу масовну депортацију миграната којима је наложено да напусте земљу, објавили су амерички медији који су најављивали да би та акција требало да почне сутра.

© AP Photo / M. Spencer GreenЗатвор округа Кук у Чикагу: Без нових имиграната
Стоп! Нови тотални заокрет Трампа у последњем тренутку - Sputnik Србија
Затвор округа Кук у Чикагу: Без нових имиграната

Раније је наведено је да је Трамп на Твитеру написао да ће бити депортовани они имигранти којима је већ достављено решење да морају да напусте САД.

„Вашингтон пост“ пише да ће та операција обухватити око 2.000 породица у великим градовима попут Хјустона, Чикага, Мајамија и Лос Анђелеса.

„Мајами хералд“ наводи да ће бити депортовани и мигранти који су у Атланти, Балтимору, Денверу, Њу Орлеансу, Њујорку и Сан Франциску.

Трамп је на Твитеру раније навео да ће „милиони илегалних имиграната" бити депортовани из САД, а у најновијем твиту је појаснио да ће бити депортовани они којима је већ наложено да напусте земљу.

„То значи да беже од органа реда и судова. Реч је о људима који треба да се врате у своје земље и који су прекршили закон тиме што су дошли и што су остали овде“, написао је Трамп на тој друштвеној мрежи.

„Вашингтон пост“ наводи да се у Белој кући крајем недеље расправљало о опсегу операције.

Вршилац дужности секретара за унутрашњу безбедност Кевин Макалинен упозорио је да током хапшења имиграната постоји ризик од раздвајања деце од родитеља, али је вршилац дужности Службе за заштиту границе и царине Марк Морган казао да „породице не могу бити изузете из примене имиграционог закона и да закон мора бити примењиван једнако“.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала