„Претио је шамар“: Дачић открива зашто је одложен самит у Паризу

© Tanjug / DRAGAN KUJUNDZICИвица Дачић
Ивица Дачић - Sputnik Србија
Пратите нас
Отказивање самита у Паризу, на коме је требало да се разговара о наставку дијалога Београда и Приштине, јесте нечији пораз, али најмање пораз Србије, и то је једино добро у овом случају, рекао је министар спољних послова Ивица Дачић и оценио да је рано рећи када ће дијалог Београда и Приштине бити настављен.

Дачић је, гостујући на ТВ Пинк, на питање да ли је отказивање састанка у Паризу пораз Француске, Немачке и великих сила, рекао да је председник привремених приштинских институција Хашим Тачи тачно дефинисао ситуацију изјавивши да је то пораз за Косово које је, каже, означено као кривац за одлагање састанка.

Министар сматра да је самит одложен јер Макрон, како каже, није желео да дозволи да му Рамуш Харадинај удара шамар усред Париза, као у Берлину где је, каже Дачић, премијер привремених приштинских институција понизио Меркелову и Макрона.

„Они су му, у замену да укине таксе, понудили да Косово добије визну либерализацију и да помогну на путу ка ЕУ. Харадинај их је потцењивачки питао ко ће то њему да гарантује, хтео је да каже да му треба мало јачи гарант него што су они“, рекао је Дачић.

Министар је приметио да нема много туге ни у Бриселу ни у Вашингтону због отказивања самита у Паризу, што говори о томе да САД виде као доказ да без њих не може ништа да се заврши.

С друге стране, за Брисел који је трпео критике да није довољно активан у дијалогу Београда и Приштине, отказивање Париза показује да није лако бити преговарач.

Дачић је назвао безобразлуком то што Приштина сада покушава да оптужи Србију да неће да настави дијалог, а Србија то, подвукао је министар, не жели док се не укину таксе.

„Ми се сада бавимо таксама, а шта је све било пре и после такси. Нису формирали Заједницу српских општина, али су формирали војску, упадали су на север КиМ и хапсили Србе, доносили разне резолуције, а на крају траже да Србија настави дијалог без условљавања, да је направљена нова реалност и да ће тако остати док не признамо Косово“.

Дачић је казао и да је у овом тренутку рано рећи када ће бити настављен дијалог Београда и Приштине и какав се след догађаја може очекивати.

„Дијалог је требало да се настави да је било шансе да дође до неког позитивног исхода у Паризу, али тога нема“, навео је Дачић.

Како је рекао, не очекује скори наставак дијалога јер се, каже, европски лидери баве другим темама, а једна од главних је избор функционера водећих институција у ЕУ — председника Европског парламента, Европске комисије, Европског савета и високог представника ЕУ за спољну политику.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала