Јуриш! Жестоки сукоби полиције и демонстраната у једном од највећих рудника у Немачкој

© AP Photo / David YoungПротест у једном од највећих рудника лигнита у Немачкој
Протест у једном од највећих рудника лигнита у Немачкој - Sputnik Србија
Пратите нас
Више стотина активиста против климатских промена окончали су данас протест у једном од највећих рудника лигнита у Немачкој, након што им је полиција више пута наложила да се повуку због опасности по живот.

„Овог викенда смо написали климатску историју. Наш покрет никад није био толико разнолик и толико одлучан“, навела је група активиста Енде Геленде у саопштењу којим се објављује крај протеста.

Полицајци су претходно извукли неколико демонстраната који су ушли у рудник Гарцвајлер на западу Немачке, јавио је Танјуг.

Друга група демонстраната била је блокирала пругу којом се транспортује угаљ, дан након што је више хиљада демонстраната мирно протестовало код рудника.

© AP Photo / Federico GambariniГрупа демонстраната била је блокирала пругу којом се транспортује угаљ
Јуриш! Жестоки сукоби полиције и демонстраната у једном од највећих рудника у Немачкој - Sputnik Србија
Група демонстраната била је блокирала пругу којом се транспортује угаљ

Демонстранти и полиција се оптужују међусобно за насилно понашање у руднику и изазивање повреда. У ћушкању са активистима је повређено осам полицајаца.

Ови протести су уследили неколико дана након што европски лидери нису успели да се договоре о плану да Унија до 2050. године привређује без емисије угљен-диоксида.

© AP Photo / Marcel KuschПротест у једном од највећих рудника лигнита у Немачкој
Јуриш! Жестоки сукоби полиције и демонстраната у једном од највећих рудника у Немачкој - Sputnik Србија
Протест у једном од највећих рудника лигнита у Немачкој

Рудник је постао фокус еколошких протеста последњих година, јер је његов оператер, комунално предузеће РВЕ, запретило да ће посећи оближњу шуму.

Немачка влада је одобрила експертски предлог за престанак употребе угља за електричну енергију до 2038. године, али активисти кажу да то није довољно брзо.

​Научници кажу да је окончање употребе фосилних горива до средине 21. века неопходно ако земље желе да постигну амбициозни циљ Париског споразума о климатским променама из 2015. године, а то је спречавање да се глобална температура попне за више од 1,5 степени Целзијуса у односу на прединдустријска времена, преноси агенција.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала