Бомба за евро: Зашто ће Италија увести паралелну валуту

CC0 / / Новчанице евра
Новчанице евра - Sputnik Србија
Пратите нас
Председник Комитета за буџет при италијанском парламенту Клаудио Борђи објавио је на Твитеру фотографије националне валуте мини-БОТ, која ће бити паралелна са евром. Шта ће Рим тиме постићи и како ће се ти планови одразити на вредност монетарне јединице ЕУ?

БОТ је скраћеница од Buoni Ordinari del Tesoro, односно „обичне државне обвезнице“, док „мини“ означава да је њихова номинална вредност много мања од вредности обичних обвезница и износи само сто евра. Ствар је у томе да ће италијанска влада на тај начин отплатити акумулирани дуг националним компанијама и домаћинствима у износу од 52 милијарде евра, а затим ће власници валуте мини-БОТ помоћу њих моћи да плаћају порез, као и робу и услуге, уколико се добављач слаже.

Међутим, продавци се не обавезују да примају „обичне државне обвезнице“. Овим Рим може да тврди да мини-БОТ није паралелна валута која је забрањена европским законом. Присталице мини-обвезница истичу да је то само средство за отплату државног дуга.

Са друге стране, компаније које буду имале право да плаћају порез валутом мини-БОТ, имаће на располагању више новца који ће трошити у сопствени развој. То би гарантовало велику потражњу за мини-обвезницама међу комерцијалистима, а вероватно ће се велики број компанија сложити да користе мини-БОТ као средство плаћања.

Иако је вредност „обичне државне обвезнице“ везана за евро, влада ће моћи самостално да одреди каматну стопу, регулишући реални курс мини-БОТ-а. То отвара додатне перспективе за стимулисање привреде, а посебно извозника.

Није искључено да ће за неколико година мини-БОТ постати главно средство плаћања у Италији, док ће се евро углавном користити за вршење међународних плаћања.
Стручњаци су убеђени да су планови Рима много већи.

„То је први корак ка припреми за излазак Италије из еврозоне“, изјавио је Рикардо Пуглиси, професор са катедре за економију на Универзитету у Павији, преноси „Њујорк тајмс“.

Он је истакао да када се мини-БОТ валута нађе у употреби, биће довољно да влада изда указ о њиховом обавезном коришћењу као средство плаћања и национална италијанска валута ће одмах постати стварност. Такав развој догађаја је веома могућ, уколико се присетимо да су лидери владајуће италијанске коалиције Матео Салвини и Луиђи ди Мајо веома евроскептични. Салвини је током предизборне кампање јасно рекао да је „глас за његову странку — глас за одбацивање евра и повратак националним валутама“.

Клаудио Борђи, шеф парламентарног одбора за буџет, у својој књизи је мини-обвезнице назвао „резервним точком, који ће значајно поједноставити могући прелазак на националну валуту“.

„Ако Италија некада одлучи да престане да користи евро, не мора да чека штампање новчаница, јер је све већ урађено — само је потребно прогласити мини-БОТ новом валутом“, истакао је он.

Почетком јуна је италијански парламент једногласно одобрио предлог Лиге севера да проучи могућност увођења валуте мини-БОТ. Иако неутралног тона, иницијатива Салвинијеве странке изазвала је огромну забринутост у Бриселу.

© Sputnik / Alexander Vilf / Уђи у базу фотографијаТрг Венеција у Риму
Бомба за евро: Зашто ће Италија увести паралелну валуту - Sputnik Србија
Трг Венеција у Риму

„Мини-БОТ су или новац, што је незаконито, или дужничке хартије од вредности, због којих се обим јавног дуга повећава супротно нормативима ЕУ. Мислим да не постоји трећа опција“, рекао је шеф Европске централне банке Марио Драги.

Министар економије Италије Ђузепе Триа 13. јуна је покушао да умири званичнике ЕУ, рекавши да се не предузимају никакви кораци у циљу пуштања у промет мини-БОТ-а и додао да је евро и даље популаран у Италији.

Међутим, прошле недеље је Клаудио Борџи на Твитеру објавио фотографију нових обвезница, на којима се налази лик оснивача италијанске нафтне компаније „Ени“ Енрикеа Матеија, након чега се ситуација променила.
Треба истаћи да се у Италији Матеи сматра симболом економског суверенитета и борбе против глобалног империјализма. Његова компанија „Ени“ је уништила доминацију највећих америчких и британских нафтних компанија на светском тржишту.

Још није одређено време пуштања у промет мини-БОТ валуте. Међутим, стручњаци не сумњају да ће се то десити у наредним месецима због конфликта Рима и Брисела по питању буџета.

Све је озбиљно

Почетком јуна Европска комисија је оптужила Италију за нарушавање буџетних правила ЕУ, док су се министри финансија ЕУ сложили да високи дуг Италије противречи правилима и да земља због тога треба да буде кажњена новчаном казном у износу од три до четири милијарде евра.

Министри су одлучили да против Рима покрену процедуру прекомерног буџетског дефицита, а у том случају Брисел заправо преузима контролу над свим трошковима државе. С тим у вези, Салвини је изјавио да не намерава да капитулира пред Бриселом, нити да одустане од планова за смањење пореза и повећања социјалних накнада.

„Нећу се обесити због неке глупе норме. Док незапосленост не опадне до пет одсто, ми имамо право да инвестирамо у економски развој. У неким регионима незапосленост младих достиже и 50 одсто. Потребан нам је позитиван финансијски шок како би се обновила земља“, рекао је лидер странке Лига севера.

То значи да уколико ЕУ заиста покуша да преузме контролу над италијанском буџетном политиком, онда Салвинију и Ди Мају неће преостати ништа друго осим да усвоје закон о валути мини-БОТ. После тога, питање изласка Италије из еврозоне биће само питање времена.

Паралелна италијанска валута представљаће велику претњу евру и поткопаће њен статус.

Осим тога, то представља претњу и за Европску централну банку. „Бундесбанка“ је упозорила да уколико Италија напусти еврозону и објави неиспуњавање дугова према Европској централној банци, онда ће криза сувереног дуга неминовно прећи на Шпанију и Португалију.

Истовремено, Европска централна банка ће имати мањак од билион долара, а да би то надокнадила, мораће да потроши сав властити капитал, а биће принуђена да повуче велике износе из централних банака земаља ЕУ.

Истовремено, аналитичари „Бундесбанке“ су истакли да ће сваки покушај припреме за такву кризу изазвати спектакуларни напад на евро, а монетарне власти ЕУ немају јасну стратегију за излаз из такве ситуације.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала