Црна Гора о препорукама Венецијанске комисије: Задовољни смо!

© Sputnik / Небојша ПоповићЗаставе Црне Горе
Заставе Црне Горе - Sputnik Србија
Пратите нас
Влада Црне Горе мишљење Венецијанске комисије сматра веома позитивним, јер је са највише европске стручне адресе недвосмислено потврђено право Црне Горе да заштити имовину и културно благо које припада свим грађанима и да обезбеди да црногорски закони једнако важе за све, на читавој територији Црне Горе.

Из Владе Црне Горе је саопштено да нису тачни наводи Митрополије црногорско-приморске да је Влада планирала „једнострано прекњижавање цркава“ и да је Венецијанска комисија својим мишљењем наводно осујетила ту намеру Владе, јер одредбе Предлога закона о државној имовини није подржала „на начин на који је желела, предлагала и очекивала Влада“.

Тврде да је управо формулација из образложења Владе прихваћена и интегрално уврштена у мишљење Венецијанске комисије, што могу да потврде сви чланови Венецијанске комисије којима је Владино образложење достављено.

„Дакле, Влада има пуно разлога да буде задовољна овом препоруком Венецијанске комисије, јер је формулацију препоруке сама предложила, а чланови Венецијанске комисије је готово једногласно прихватили. Због тога, желимо још једном да разуверимо представнике МЦП и све оне које је агресивна кампања против Предлога закона о слободи вјероисповијести навела на погрешан закључак – нема и не може бити говора о било каквој намери Владе да једнострано прекњижава или одузима цркве — ако постоји било какав имовински спор у погледу верских објеката, он ће бити решаван примјеном важећих закона, као и у случају свих других имовинских спорова“, наводи се у саопштењу Владе.

Влада Црне Горе је спремна да уважи препоруке из мишљења Венецијанске комисија и не смета јој ни најмање ако га и Митрополија црногорско-приморска сада доживљава као пожељно и прихватљиво.

„Напротив, веома је добро да управо стручно мишљење тела које је највиши европски ауторитет за питања демократије и људских права буде тачка приближавања ставова о овом важном друштвеном питању. Верујемо да објава овог важног документа треба да означи прекид јавне кампање која се води против Предлога закона и повратак на аргументовани стручни дијалог у циљу доношења доброг и праведног закона у корист свих грађана Црне Горе“, закључује се у саопштењу Владе.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала