Јутро после потопа: Прве фотографије из поплављене Борче, у Чачку ванредна ситуација

© Tanjug / SAVA RADOVANOVICБорча под водом
Борча под водом - Sputnik Србија
Пратите нас
Обилне падавине погодиле су јуче северне, западне и централне делове земље, у Београду је за нешто мање од два сата пала већа количина кише него за цео месец, 12 особа је спасено из поплављених објеката, а у Чачку је због невремена проглашена ванредна ситуација.

Због последица обилних кишних падавина, које су у поподневним часовима захватиле територију града Београда, припадници Сектора за ванредне ситуације интервенисали су 37 пута и из поплављених објеката спасено је укупно 12 особа, саопштио је начелник Сектора за ванредне ситуације Предраг Марић.

Заменик градоначелника Београда Горан Весић и председник Скупштине Града Никола Никодијевић обишли су вечерас Канализациону црпну станицу у Борчи, где је за пола сата, током невремена у Београду, пало преко 100 литара воде по метру квадратном.

​Весић је навео да је лева обала Дунава највише погођена невременом, јер на тој страни проблем прави и непостојање канализационе мреже.

Због обилне кише која је пала у Београду, део ауто-пута на Новом Београду био је поплављен.

На друштвеним мрежама корисници из различитих делова Београда окачили су снимке поплављених улица, обореног дрвећа, а у појединим деловима Новог Београда дошло је и до нестанка струје.

​Медији преносе да је на Новом Београду у радњи „Уради сам“ киша пробила кров и да је вода лила кроз вентилациони отвор.

У појединим деловима Београда данас је за нешто мање од два сата пала већа количина кише него за цео месец.

У Борчи 100 литара по квадрату

Према актуелним подацима РХМЗ, у Борчи је пало око 100 литара кише по квадратном метру, док је просечна количина падавина на основу стогодишњег низа за месец јун 85 литара, објаснила је за Танјуг Невена Живановић, дежурна прогностичарка Завода.

© Tanjug / SAVA RADOVANOVICПоплаве изазвале велику штету
Јутро после потопа: Прве фотографије из поплављене Борче, у Чачку ванредна ситуација  - Sputnik Србија
Поплаве изазвале велику штету

Репортер РТС-а јавља да се у Борчи вода повукла с улица и да се полако повлачи и у Котежу. Велику улогу у томе одиграли су тимови за испумпавање воде, као и житељи који су прионули на чишћење канала.

Градски превоз се одвија нормално, али има зграда у којима су станари заробљени због поплављених дворишта.

​Количина падавина била је изразито неуједначена, тако да је у појединим деловима престонице пало мање од 10 литара, односно, на Кошутњаку седам литара и на Петловом Брду четири литре, рекла је Живановић.

Знатно јаче падавине погодиле су Земун и Бежанијску косу, где је током јаког грмљавинског невремена пало око 50 до 60 литара кише, наводи Живановићева.

Невреме праћено јаком кишом помешаном са ситним градом, грмљавином и муњама задесило је и делове Поморавског округа, а највише Деспотовац, делове Ћуприје и Јагодине.

Ванредна ситуација у Чачку

У Деспотовцу је вода ушла у подруме десетине кућа.

​На државном путу Другог реда Деспотовац-Ћуприја много је воде, а бујица са околних њива, које су готово све под водом, на пут је местимично нанела велику количину земље, муља и камења.

Због невремена које је погодило Чачак, градоначелник Милун Тодоровић је на предлог Штаба за ванредне ситуације прогласио ванредну ситуацију на територији целог града.

„До сада је ванредно стање било уведено у 19. месних заједница. Међутим, у поподневним часовима обилан крупан град и јака киша погодили су све делове града и додатно погоршали ситуацију. У црвеној смо метеозони, тако да смо у приправности и увели смо константна дежурства“, рекао је Братислав Зечевић, начелник Штаба за ванредне ситуације, преноси „Рина“.

Зечевић је рекао за Јутарњи дневник РТС-а да је оштећена и путна инфраструктура у сеоским подручјима, а испод два моста је дошло до загушења због изливања река.

Испаљено 113 ракета

Службе ће данас наставити разгушивање речних корита и канала поред путева, јер постоје домаћинства која су потпуно одсечена од света.

Град је падао у ивањичком крају, где су оштећени засади малине и купине.

У јужном Банату падао је град величине тениске лоптице. У протекла 24 часа у Радарском центру Самош имали су пуне руке посла.

Шеф центра Драган Јовановић рекао је за РТС да је јуче испаљено укупно 113 ракета.

Међутим, упркос томе, град је направио штету на засадима и објектима. У општини Ковин има штете на подручју од 100 хектара, где су засађени кукуруз, јечам и сунцокрет.

Због крупнијег града који је падао у општини Алибунар, има оштећења на објектима и возилима.

У селу Дружетици код Горњег Милановца град је причинио штету у воћњацима, а оштећени су неки црепови и пластеници.

На југу Баната пао је град величине тениске лоптице, а због јаке кише настале су бујице на улицама Крагујевца.

Град величине тениске лоптице забележен је и у селу Горња Горевница, Миоковцима, Липници, Виљуши, преноси РТС.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала