Русија: Контрапродуктивна америчка политика изолације Ирана

© REUTERS / Handout .Америчка беспилотна летелица "РКу-4 Глобал хоук"
Америчка беспилотна летелица РКу-4 Глобал хоук - Sputnik Србија
Пратите нас
Москва сматра да је политика Сједињених Америчких Држава усмерена на изолацију Ирана контрапродуктивна, изјавио је министар спољних послова Русије Сергеј Лавров.

„Полазимо од чињенице да Израел и Американце пре свега забрињава иранска тема, не само у односу на Сирију, већ и овај регион уопште, можда и у много ширем географском плану. Сматрамо да је тај приступ контрапродуктиван — подређивати читаву своју политику у неком региону борби против једне државе, потчињавајући ту политику изолацији те државе, оптуживати ту државу за све грехе, не истражујући одређене инциденте, то је контрапродуктивно“, рекао је Лавров након преговора у формату „2+2“ између министара одбране и спољних послова Русије и Египта.

Корпус чувара исламске револуције (део оружаних снага Ирана) објавио је 20. јуна да је иранска војска оборила америчку беспилотну летелицу на улазу у Персијски залив на југу земље након што је он прекршио ваздушни простор Ирана. Касније је Централна команда САД саопштила да је ирански противракетни систем оборио беспилотну летелицу америчке морнарице изнад Ормуског мореуза у међународном ваздушном простору. Техеран, међутим, инсистира да је дрон оборен на територији Ирана.

Амерички председник Доналд Трамп назвао је инцидент „веома великом грешком Ирана“, али је касније изјавио да не верује да је инцидент био намеран, сугеришући да је неко грешком донео такву одлуку. Позивајући се на изворе, лист „Њујорк тајмс“ је саопштио да је председник Сједињених Америчких Држава одобрио војне нападе на Иран, након обарања америчког дрона, али је затим ту одлуку променио.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала