Руски дипломата ексклузивно за Спутњик: Уместо „велике Европе“, на светску сцену избија нови простор

© AP Photo / Geert Vanden WijngaertАлександар Грушко
Александар Грушко - Sputnik Србија
Пратите нас
Полицентризам је постао реалност, због чега пројекат „велике Европе“ више није актуелан. У први план избија задатак формирања јединственог евроазијског простора, рекао је у ексклузивном интервју за Спутњик заменик шефа дипломатије Александар Грушко.

Русија и Европска унија су пре тачно 25 година потписале Споразум о партнерству и сарадњи. Односи између Русије и ЕУ су и даље у ћорсокаку и даље је на снази санкциони притисак. Како се може оценити улога споразума ретроспективно?

— Пре свега бих желео да истакнем симболички значај Споразума о партнерству и сарадњи између ЕУ и Русије за цео европски континент. Његово потписивање се пре 25 година, 24. јуна 1994. године, на грчком острву Крф догодило у другачијим историјским околностима.

У то време се образовао консензус европских земаља и народа у корист јачања стабилности и просперитета континента, његовог очувања од кризе и преврата, стварања јединственог социо-економског, правног, научног и еколошког простора. Отуда је и споразумом утврђена уједињујућа логика зближавања и партнерства између највећих суседа на европском континенту. На основу тога се касније одвијао заједнички рад на изградњи „заједничког простора“ сарадње између Русије и ЕУ. Наравно, то није пролазило без проблема и неслагања. Међутим, до одређеног момента успевали смо да их решавамо захваљујући снажном правном оквиру сарадње који је предвиђен споразумом. Веома стабилним се показао и вишестепени начин изградње политичког дијалога на релацији Русија-ЕУ, који је утврђен документом. Развијајући се у складу са унутрашњим променама у ЕУ, он је помогао у јачању међусобног разумевања и координацији између страна по питању кључних међународних и регионалних проблема.

Као што је познато, историја не трпи условне изјаве. Међутим, кад погледамо уназад, може се претпоставити да би динамика свеобухватног јачања трговинских, економских, хуманитарних и политичких веза између ЕУ и Русије, која је постојала дуги низ година након што је споразум потписан, постала неповратна уколико би принципи на којима смо заједнички потписали споразум, били пренети са поља фраза у раван политичке реалности и практичних акција. Првенствено је реч о равноправности и урачунавању заједничких интереса, обострано корисном развијању процеса регионалне сарадње и интеграција, као и о формирању јединствене Европе без разграничења.

Морамо констатовати да ЕУ није била спремна за изградњу односа са Русијом који подразумевају адекватно узимање у обзир тих основних принципа. Потенцијал за зближавање није у потпуности искоришћен. У многим правцима је изгубљено време. Увучена у геополитичку игру, Европска унија је лично успоставила развође, изазвала украјинску кризу 2014. године покушајем да наше суседе постави пред вештачки избор између Русије и ЕУ. Последице у виду нелегитимних једностраних санкција, као и одлуке ЕУ о обустављању сарадње у низу приоритетних области, нанеле су значајну штету билатералним односима између Русије и ЕУ. Очигледно да је ова ситуација аномална и према нашем мишљењу, противречи стратешким интересима европских народа. Треба истаћи да не мислимо само ми тако, него и многи наши европски партнери који се залажу за развој конструктивног дијалога са Русијом.

© Sputnik / Виталиј ПодвицкиДа не заборавим уводити санкције Русији
Руски дипломата ексклузивно за Спутњик: Уместо „велике Европе“, на светску сцену избија нови простор - Sputnik Србија
Да не заборавим уводити санкције Русији

Али чак и у таквим условима, споразум из 1994. године до данас остаје правна основа наше интеракције и редовно се аутоматски продужава сваке године. Истина, постоје силе које су и на овај документ спремне да примене своју апсурдну логику „што горе, то боље“. Имам у виду покушај појединих европских посланика да у извештај Европског парламента о стању политичких односа између Русије и ЕУ укључе обустављање споразума, под изговором да Русија више није стратешки партнер ЕУ. Чињеница да такве деструктивне мисли постоје и да их одговарајући део ЕУ естаблишмента прихвата, указује на то да нормализацији односа предстоји тежак пут.

Недавно су одржани избори у Европском парламенту, а на реду су кадровске промене у институцијама ЕУ. Да ли постоји шанса за побољшање односа и напредак у политичком дијалогу између између Русије и ЕУ?

— Сматрам да ово питање треба упутити ЕУ. Ми не постављамо предуслове за укидање вештачких трговинских и економских ограничења и наставак потпуног дијалога на свим нивоима и по свим питањима на билатералном и међународном плану.

Очигледно да се нећемо вратити сарадњи без обзира на све, као што је било до кризе 2014. године. Тешко да је успостављање пређашњих облика сарадње способно да нас спасе од рецидива конфронтационих и неједнаких приступа које сам већ поменуо. Очигледно, у будућности треба градити односе ослањајући се на прагматичну калкулацију и са освртом на практичне потребе наших држава, грађана и пословних кругова. Уверен сам да ћемо у оквиру такве парадигме пронаћи много додирних тачака. Уосталом, Русија и земље-чланице ЕУ не само да припадају јединственој културно-цивилизацијској матрици, него су и повезане бројним везама трговинске и инвестиционе сарадње, научно-технолошке размене и међуљудских контаката. Заједничка географија диктира потребу заједничке борбе против прекограничних претњи, као што су тероризам и трговина дрогом. Осим тога, пред нама су, у суштини, исти изазови, повезани са прилагођавањем демографским и климатским променама, увођењем новог модела иновација у привреду и модернизације њене технолошке базе. Значајну вредност у том смислу може донети спајање економских потенцијала два највећа интеграциона пројекта на континенту — Евроазијског економског савеза и ЕУ.

Такође је јасно да се односи између Русије и ЕУ не развијају у вакууму. Свет се брзо мења, полицентризам је постао стварност. Управљачи економског раста и политичког утицаја крећу се ка Истоку. Само из тог разлога је тешко говорити о повратку пројекта стварања „велике Европе“. У први план избија задатак формирања јединственог евроазијског економског и хуманитарног простора од Лисабона до Владивостока, који је формулисао председник Владимир Путин. Међутим, истина је и да ће односи између Русије и ЕУ остати једна од осовина таквог простора.

Надамо се да ће политичари који ће ускоро заузети значајне позиције у институцијама ЕУ, поседовати довољно прагматизма и реализма како би превазишли инерцију у односима са нашом земљом. У условима динамичне промене глобалне слике, њима ће више него икада бити потребан став који није идеолошки обојен.

А Вас не узнемирава то што нас већ оптужују за умешаност у изборе за Европски парламент?

Сећам се да су уочи избора за Европски парламент неке од водећих европских новинских агенција спекулисале о могућности умешаности Русије у изборне процесе ЕУ. Стицао се утисак да припремају европско јавно мњење да би за узрок предвиђених ниских рејтинга мејнстрим партија на изборима за ЕУ прогласили „злонамерно руско мешање“.

Међутим, нису нам саопштени никакви докази поводом тога. Русија се није мешала, не меша се и не планира да се меша ни у изборе у ЕУ, нити у било какве друге изборе — то није наш стил. Спремни смо да сарађујемо са представницима свих политичких снага које су добиле мандат од европског бирача и које су спремне да обнове потпуну сарадњу са Русијом.

Када је реч о оптужбама које сте споменули, ми их сматрамо делом велике кампање дискредитовања Русије. Неосновани, на брзину скројени напади на нас не могу се схватити другачије осим као отворени популизам, жеља да се наметне Русији одговорност за проблеме који постоје у ЕУ и тиме се оправда потреба за издвајањем средстава за борбу против наводне „руске претње“.

Да ли то значи да је ЕУ пре противник Русије? Или је ипак партнер?

Упркос постојећим неслагањима и природној конкурентности међународног окружења, Русија никада није мењала своје темељне приступе када је реч о међусобним односима са ЕУ. Довољно је цитирати тренутну Концепцију спољне политике Руске Федерације, у којој је указано да ЕУ остаје наш важан трговински, економски и спољнополитички партнер. Русија је заинтересована за изградњу конструктивне, стабилне и предвидиве сарадње са земљама ЕУ на принципима једнакости и поштовања узајамних интереса.

Полазимо од тога да ЕУ има значајан потенцијал за јачање међународне стабилности и безбедности, доприноси формирању мултиполарног света. Ми смо заинтересовани за то да буде уједињена, снажна и самостална у доношењу одлука, способна да издржи притисак оних који користе све методе, укључујући и „нечасне“, како би продубили линије раздвајања на континенту.

Није тајна да у већини чланица ЕУ преовладава став да обострано корисни односи и добросуседска сарадња са Русијом немају алтернативу. Ми немамо намеру да се одвајамо од Европе, чији смо део одувек били. То је наш континент. Истовремено, наставићемо пут ка развоју различитих веза са нашим партнерима у другим деловима света.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала