Синод „нове украјинске цркве“ одузео Филарету право управљања епархијом

© Sputnik / Стрингер / Уђи у базу фотографијаБивши поглавар неканонске украјинске православне цркве Кијевске патријаршије Филарет Денисенко
Бивши поглавар неканонске украјинске православне цркве Кијевске патријаршије Филарет Денисенко - Sputnik Србија
Пратите нас
Синод „нове цркве“ Украјине одузео је расколнику Филарету Денисенку канонска права за управљање Кијевском епархијом, изјавио је архиепископ черниговски и нежински Евстратиј Зорја.

Денисенко је, међутим, остао у саставу епископије.

Раније је Филарет изјавио да се структура коју предводи одваја од „нове цркве“. Осим тога, на сабору је одлучено да „томос о аутокефалности ’нове цркве‘“ не одговара статусу аутокефалних цркава и чини је зависном од Цариграда.

Сада Филарет може преко писма упућеног поглавару „нове цркве“ Епифанији Думенку да се обрати синоду поводом саборног разматрања свог будућег положаја.

Синод је такође одлучио да подреди кијевску епархију, коју је требало да предводи Филарет, директно Епифанију.

Такође је забрањено и богослужење архимандриту Андреју Маруцаку и јеромонаху Иљи Зеленском.

„Нова црква Украјине“ образована је на „ујединитељском сабору“ у Кијеву у децембру прошле године спајањем двеју неканонских црквених структура које делују у Украјини. Руска православна црква је значај „сабора“ у Кијеву оценила као ништаван.

Почетком јануара Цариградска патријаршија је Кијеву предала томос о аутокефалности, који знатно ограничава права „нове цркве“ и чини је зависном од Цариграда.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала