Инжењеријске јединице излазе на границу БиХ и Србије?

CC0 / Balkan Photos / БиХ
БиХ - Sputnik Србија
Пратите насTelegramOdyssey
Институције БиХ припремиле су нови план деловања с циљем одбране границе БиХ, који подразумева постављање препрека на локације које су погодне за илегалне преласке, а судбина те анализе биће позната након седнице Савета министара у техничком мандату у четвртак, 27. јуна, пише „Глас Српске“.

Уз редовну информацију о стању у области миграција у вези са повећаним приливом миграната, пред министрима би требало да се нађе информација о локалитетима нелегалног уласка миграната у БиХ из Србије и Црне Горе, са предлогом мера и планом активности о ангажовању инжењеријских јединица Оружаних снага БиХ на запречавању локалитета нелегалног уласка миграната.

Председништво БиХ је још половином априла задужило Савет министара у техничком мандату да достави свеобухватан план за деловање институција БиХ, Републике Српске и Федерације БиХ у складу са надлежностима ради спречавања повећаног прилива миграната, након чега су министарства безбедности и одбране задужена за израду плана.

У тој расподели послова ресор одбране је задужен за део у вези са ангажовањем инжењеријских јединица с циљем запречавања прелаза које користе мигранти на границама БиХ, Србије и Црне Горе.

Граница БиХ износи 1.605 километара, а надлежни у БиХ су са колегама из Србије, Хрватске и Црне Горе раније радили на блокирању погодних локација за илегалне преласке миграната, те кријумчарења људи и робе.

БиХ и Србија су 2015. године парафирале „Елаборат запречавања путних праваца погодних за илегални прелазак превозним средствима“.

Србија је пре две године блокирала четири, а Гранична полиција БиХ седам локација, док су раније реализовани пројекти те врсте са Хрватском и Црном Гором, којима је блокирано више од 100 погодних локација.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала