Космонаути слетели на земљу након седам месеци путовања свемиром (видео)

© Sputnik / Сергей Мамонтов / Уђи у базу фотографијаПовратак космонаута на земљу
Повратак космонаута на земљу - Sputnik Србија
Пратите нас
У Казахстану се приземљио свемирски брод „Сојуз МС-11“ са посадом коју су чинили Рус Олег Кононенко, Канађанин Дејвис Сен Жак и Американка Ен Маклејн.

Након слетања, спасиоци су отворили поклопац летелице и једног по једног члана посаде извукли. Они су накратко седели на столицама како би се навикли на Земљину гравитацију, а затим су однети у санитетски шатор, како би скинули скафандере.

Како је саопштено, чланови посаде ће касније бити превезени хеликоптером у Караганду, одакле ће Кононенко авионом подмосковског Центра за припрему космонаута бити превезен на аеродром Чкаловски, а Сен Жак и Маклејнова авионом НАСА у амерички град Хјустон, како би се подвргли рехабилитацији после лета.

Како је саопштила НАСА, приликом враћања посаде на Земљу погонским системом „Сојуза МС-11“ десила се ванредна ситуација. Наиме, отказао је главни колектор погонског система свемирског брода. Међутим, то није утицало на приземљивање из орбите.

Кононенко, Сен Жак и Маклејнова провели су на Међународној свемирској станици седам месеци.

Током лета на станици користили су беспилотну летелицу „Кру драгон“, теретне свемирске летелице „Прогрес МС-11“, Сигнус и „Драгон“, а пет пута су излазили у отворени свемир. Са Међународне свемирске станице помоћу манипулатора лансирани су мали сателити, а помоћу погонских система теретних свемирских летелица „Прогрес“ повећана је висина орбите станице.

Тренутно се на Међународној свемирској станици налазе Рус Алексеј Овчин и Американци Ник Хејг и Кристина Кук.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала