Министар одбране Бугарске тражи усвајање концепције о интеграцији Рома

CC0 / Pixabay / Роми - илустрација
Роми - илустрација - Sputnik Србија
Пратите насTelegramOdyssey
Министар одбране Бугарске и лидер националистичке партије ВМРО-БНД Красимир Каракачанов изјавио је да стопа криминала међу ромском популацијом почиње да угрожава националну безбедност и позвао је на хитно усвајање „Концепције о интеграцији Рома“, саопштено је на сајту те странке.

Концепција измена у политици интеграције ромске етничке групе у Републици Бугарској и мере за њихово спровођење, која је добила назив „Концепција о интеграцији Рома“, унесена је у парламент на разматрање још у априлу.

Каракачанов је подсетио на број окрутних напада Рома на Бугаре који су се десили у последње време и нагласио да без усвајања концепције, која би омогућила спровођење озбиљније контроле над ромским насељем, више није могуће деловати.

Према речима министра, проблем понашања Рома „гурају под тепих“ више од 30 година, а одређени несавесни кругови користе ту ситуацију за остварење својих циљева. Релевантне комисије и одбори, који су формирани за решавање проблема, такође не раде.

„Ми инсистирамо да све државне политичке снаге, сви органи и државна администрација, који су релевантни за ово питање, схвате неопходност доношења одлука и мера против испада Рома у нашој земљи“, наводи се у саопштењу.

Каракачанов је представио статистичке податке о нападима за јун. У једном од случајева, лица ромског порекла су неколико дана нападала своје суседе и посетиоце продавница, а 22. јуна у једном од села Софијске области у пљачки је убијен локални становник.

„Став странке ВМРО-БНД проузрокован је последњом серијом дрских, нељудских и неадекватних напада Рома на Бугаре, од којих су неки, нажалост, имали фатални исход“, истиче се у саопштењу.

Министар одбране и лидер партије такође је апеловао да се не забораве примери телефонске преваре, проституције и трговине људима, који су такође резултирали хапшењем у ромским квартовима.

Како је Каракачанов објавио на Фејсбуку у фебруару, развијена стратегија укључује мере за борбу против криминала међу Ромима, контролу социјалне помоћи и наталитета, укидање „ромских гета“. За реализацију таквих мера странка је предложила ангажовање дела ромске популације који је потпуно интегрисан у друштво и представља ауторитет у својим областима.

Из ромске организације „Амалипе“, која се бави интеграцијом ромске популације у бугарско друштво, изјавили су да предложена концепција у великој мери негира све оно што је већ постигнуто, а такође садржи мере које се већ реализују. Предлог за ограничавање наталитета организација је назвала дискриминацијом.

Како се наводи, документ предлаже ограничење наталитета код жена, код којих се држава стара о двоје или више деце. Осим тога, предлаже се увођење добровољне контроле рађања код жена које се налазе на рубу своје маргиналне и социјалне средине и које имају више од одређеног броја деце. Као једна од мера, предлаже се абортус на рачун државе.

„Иако све представљају као доборовољно, ово више подсећа на ’стара добра времена‘ националног социјализма и друге тоталитарне идеологије“, изјавили су из организације „Амалипе“.

Према последњем попису из 2011. године, скоро 321 хиљада становника Бугарске изјаснила се да припада ромској етничкој групи, што је скоро пет одсто становништва земље. Роми су трећа по величини етничка група у Бугарској, након Бугара и Турака.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала