Србија, Француска, Турска... Ко је био „за“ а ко „против“ повратка Русије у ПС СЕ

© Фото : Candice Imbert / © Council of EuropeСедница Парламентарне скупштине Савета Европе
Седница Парламентарне скупштине Савета Европе - Sputnik Србија
Пратите насTelegramOdyssey
Телевизија РТ објавила је статистику гласања земаља у Парламентарној скупштини Савета Европе (ПС СЕ) у вези са враћањем мандата Русији. Међу земљама које су гласале против повратка Русије у ПС СЕ су Грузија, Литванија и Украјина, док су „за“ гласале Француска, Србија и Турска.

Парламентарна скупштина Савета Европе синоћ је усвојила резолуцију којом позива руску делегацију да учествује на јунској седници, иако остаје могућност оспоравања мандата делегације. У резолуцији се наводи и да права делегација да гласају, говоре и буду заступљена не подлежу санкцијама. Делегација Русије је, први пут од 2016. године, поднела захтев за потврђивање својих мандата у ПС СЕ.

Судећи по статистици, против враћања Русије у Парламент гласале су Естонија, Грузија, Литванија, Летонија и Украјина, док су „за“ гласале Андора, Аустрија, Азербејџан, Кипар, Ирска, Исланд, Норвешка, Француска, Шпанија, као и Србија, Сан Марино и Турска.

Осим тога, како преноси РТ, Данска, Финска, Лихтенштајн, Румунија и Словенија су биле неодлучне у својој одлуци, зато што су њихови посланици имало изједначено гласање.

Такође се додаје и да је већина представника Јерменије, Белгије, Швајцарске, Чешке, Немачке, Хрватске, Италије, Молдавије, као и Холандије, Португалије и Словачке гласала за повратак Руске Федерације у ПС СЕ, док је већина из Пољске, Шведске и Велике Британије била против.

У априлу 2014. руској делегацији у ПС СЕ одузето је право гласа због догађаја у Украјини и због поновног уједињења Крима са Русијом. Године 2015. ПС СЕ је два пута разматрала питање враћања овлашћења руској делегацији, али су се тада санкције само пооштриле.

Као одговор на то, делегација Русије је изјавила да одбија да ради у таквим условима и од 2016. до 2018. године није слала захтев за потврду мандата, због антируског расположења. Руска страна је такође предложила да се у прописе Скупштине унесу одредбе према којима нико неће имати права да одузима мандате националним делегацијама.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала