Чиме се баве биолошке лабораторије у близини руских граница које финансира Пентагон?

Пратите насTelegramOdyssey
Министарство спољних послова Русије разрађује протоколе којима ће добити увид у рад лабораторија у суседним земљама, које проучавају претње од биолошког оружја, изјавио је заменик министра спољних послова Русије Сергеј Рјабков на телевизији „Русија 1“.

„Разрађујемо са суседима споразум и протоколе  који ће омогућити транспарентност. Моћи ћемо да завиримо унутар тих лабораторија које финансира Пентагон“, рекао је он.

Рјабков је такође позвао да се не заборави на опасност од биолошког оружја, нагласивши да је потребно пронаћи начине супротстављања томе на националном нивоу.

„Ако се појављују проблеми необјашњиве природе, као што је, на пример, вирусна хеморагијска грозница, од које су прошле године оболела деца из Русије која су се одмарала у Грузији, онда је неопходно детаљније истражити. Манипулације геномом узрочника ове инфекције изазивају, у најмању руку, питања“, додао је дипломата.

Истовремено, Рјабков је истакао да Министарство спољних послова не искључује антропогени фактор у ширењу одређених вируса, од кога становништво на Земљи оболева.

„То смо видели на појави болести као што су зика вирус, ебола у Африци и у њиховом брзом ширењу по целом свету. Уверили смо се у то и у лабораторији ’Лугар‘, која се налази у непосредној близини наших граница, у Алексејевки, у близини Тбилисија“, рекао је он.

Заменик министра верује да би Русија требало да се одупре опасности од биолошког оружја дипломатским средствима, пре употребе силе.

„Морамо да исцрпимо све друге ресурсе, пре него посегнемо за овим последњим средством“, додао је Рјабков и нагласио да је према војној доктрини Русије примена нуклеарног оружја могућа у случају агресије против Русије са употребом нуклеарног или других врста оружја за масовно уништење, укључујући и биолошко оружје.

Истраживачки центар у Грузији

Истраживачки центар за јавно здравље „Ричард Лугар“ отворен је у непосредној близини међународног аеродрома у Тбилисију, у селу Алексејевка, 2011. године у оквиру програма америчке владе. Центар се бави истраживањем биолошких претњи.

Бивши министар за државну безбедност Грузије Игор Гиоргадзе крајем прошле године је изјавио да поседује документа која потврђују да су се у истраживачком центру вршили опасни експерименти, а такође је позвао председника САД Доналда Трампа да истражи рад лабораторије. У Грузији су ову изјаву оценили као апсурдну, док су из Москве рекли да ће захтевати од САД да предоче документа о раду лабораторије.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала