Кућа ужаса под заставом САД: Ево како Америка поступа са децом мигрантима

© AP Photo / Cedar AttanasioПрихватни центар Клинт на граници Тексаса с Мексиком
Прихватни центар Клинт на граници Тексаса с Мексиком - Sputnik Србија
Пратите нас
Више од 100 деце миграната враћено је у прихватни центар Клинт на граници Тексаса с Мексиком, само дан након што су одатле премештена због лоших услова, саопштиле су америчке пограничне службе.

Око 250 деце измештено је из препуног центра након што су адвокати, којима је суд дозволио приступ, саопштили да су она „озбиљно запостављена“, преноси „Би-Би-Си“ и наводи да је број миграната ухваћених на граници у мају достигао највиши ниво од 2006. године.

„Њујорк тајмс“ је пренео да је 100 деце враћено у Клинт, након што су урађене измене како би била ублажена претрпаност тог објекта. Лист наводи да су деца тамо држана недељама.

Један од правника који су посетили Клинт, рекао је за „Би-Би-Си“ да су деца била закључана у „страшним ћелијама“. Према његовим речима, тоалет се налази на средини просторија у којима деца једу и спавају.

„О деци нико не брине. Она се ни не купају редовно“, рекао је професор Ворен Бинфорд са Универзитета Вилијамет у Орегону и додао да је неколико стотина деце било смештено у складишту које је подигнуто у оквиру центра.

„Ћелије су претрпане, међу децом је избила епидемија грипа, а заражена су и вашкама. Деца су закључана, изолована и без надзора одраслих, веома су болесна и леже на простиркама“, навео је Бинфорд.

© AP Photo / Christian ChavezМигранти на граници САД и Мексика
Кућа ужаса под заставом САД: Ево како Америка поступа са децом мигрантима - Sputnik Србија
Мигранти на граници САД и Мексика

Елора Мукхержи, још један адвокат, изјавила је за „Си-Би-Ес њуз“ да су деца обучена у исту прљаву одећу у којој су и прешла границу.

„То је понижавајуће и нехумано и не би требало да се дешава у Америци“, истакла је она.

Пограничне власти су признале у саопштењу да прихватни центар Клинт не одговара намени, преноси Танјуг.

У саопштењу се додаје да Служба за заштиту царине и границе користи ограничена средства како би обезбедила најбољу могућу негу онима који су у нашем притвору.

„Као што је наше руководство више пута истицало, наши центри за краткорочно задржавање нису намењени за рањиву популацију и хитно су нам потребна додатна хуманитарна средства како бисмо се изборили са овом кризом“, наводи се у саопштењу.

Представнички дом Конгреса САД усвојио је јуче пакет помоћи од четири и по милијарде долара за бригу о хиљадама мигрантских породица и деци без пратње, који су задржани након преласка границе између САД и Мексика.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала