Поглед у будућност: Ново стрељачко оружје на форуму „Армија 2019“

© Sputnik / Сергей Пивоваров / Уђи у базу фотографијаСајам Армија
Сајам Армија - Sputnik Србија
Пратите нас
На међународном војно-техничком форуму „Армија 2019“ представљен је најновији пиштољ „Удав“, који је развио Централни научно-истраживачки институт прецизне индустрије. Пиштољ ће у руској војсци бити замена легендарном „Макарову ПМ“, а према проценама, он може да конкурише производима светски познатих западних произвођача.

„Удав“ је развијен по налогу руског Министарства одбране. Поред њега, на Међународном војном форуму могуће је видети и оружје које је дизајнирано за специјалне снаге Русије. Према речима стручњака, нови производи се одликују ергономијом, повећаном прецизношћу и ударном снагом.

Прелиминарна тестирања „Удава“ су, подсетимо, завршена 2016. године, а тренутно производ тестира војска, након чега ће резултати одредити да ли ће оружје бити стављено у службу руске војске и да ли ће бити покренута масовна производња.

© Sputnik / Михаил Воскресенский / Уђи у базу фотографијаПиштољ „Удав“ на форуму „Армија 2019“
Поглед у будућност: Ново стрељачко оружје на форуму „Армија 2019“ - Sputnik Србија
Пиштољ „Удав“ на форуму „Армија 2019“

„Удав“ ће бити доступан у четири верзије. Пиштољи за војну намену, цивилно тржиште и полицијску намену дизајнирани су за муницију калибра 9х19 мм. Верзија пиштоља која је намењена специјалним снагама, резервисана је за нови метак калибра 9х21 мм, а пиштољ у овој конфигурацији може користити муницију 7БТ3, оклопно-пробијајући метак.

Дужина „Удава“ износи 206 милиметара, висина 145 мм, а ширина 36 мм. Рукохват и шаржер су у потпуности израђени од пластике, а пригушивач од карбонских влакана, што је смањило тежину оружја.

„Сила притиска на окидач код „Удава“ је прилично мала. Тежина пиштоља са празним шаржером износи 760 грама, а у посебној конфигурацији 800 грама. „Удав“ спада у аутоматско оружје. Када се убацује нови шаржер, метак се аутоматски потискује у лежиште“, објаснио је инжењер из Централног научно-истраживачког института прецизне индустрије Антон Карњејев на маргинама форума „Армија 2019“.

Тихи аутомат

Осим „Удава“, предузеће је на форуму представило и врсте оружја које су специјално модернизоване за снаге за специјалне операције. Оружје се одликује мањом тежином и повећаном удобношћу током пуцања из нестандардних положаја.

© Sputnik / Михаил Воскресенский / Уђи у базу фотографијаМалокалибарски аутомат СР3МП на Међународном војно-техничком форуму „Армија 2019“
Поглед у будућност: Ново стрељачко оружје на форуму „Армија 2019“ - Sputnik Србија
Малокалибарски аутомат СР3МП на Међународном војно-техничком форуму „Армија 2019“

На изложби оружја московског предузећа приказан је и тихи аутомат СР3М, тежине 2,2 килограма, максималне дужине 970 мм, а минималне 410 мм. Аутоматска пушка користи муницију калибра 9×39 мм. Пуцњем се може пробити панцирни прслук друге класе са удаљености од 200 метара. Са инсталираним нишаном, аутоматска пушка може да погоди мету са удаљености до 400 метара, а без оптичких уређаја са удаљености до 200 метара. Аутомат је опремљен шаржером капацитета 20 или 30 метака, а може да испали 900 метака у минути. Главна карактеристика СР3М је могућност монтирања кундака на тело дршке.

За потребе специјалних снага Русије инжењери су развили и модернизовани аутомат СР2МП за муницију калибра 9×21 мм. Маса оружја је 1,55 килограма, дужина са монтираним кундаком износи 603 милиметара, а без њега 367 мм. Ово оружје може за један минут да испали 960 метака.

Још један нови примерак који је изашао из истог института јесте полуаутоматски пиштољ СР1МП. За разлику од осталих производа, он има могућност монтирања помоћних средстава, као што је шина „Пикатини“, што омогућава да се на оружје инсталирају колиматор, ласерски показивач и тактична лампа.

Дужина пиштоља износи 210 милиметара, тежина 900 грама, капацитет шаржера је 18 метака, а домет до 100 метара. Као и пиштољ „Удав“, у верзији која је намењена за специјалне снаге, СР1МП може да користи оклопно-пробијајуће метке.

Шта ново нуди „Калашњиков“

Концерн „Калашњиков“, још један водећи произвођач руског стрељачког оружја, на форуму оружја је представио аутоматске пушке 200. серије. Развој нове линије започео је 2007. године у предузећу „Ижмаш“. Инжењери су као основу користили АК-74М, главну аутоматску пушку руске војске. Аутомати се производе за потребе Росгвардије, али у концерну рачунају и на извозни успех.

© Sputnik / Григорий Сысоев / Уђи у базу фотографијаМалокалибарски аутомат АМ-17 на павиљону концерна „Калашњиков“
Поглед у будућност: Ново стрељачко оружје на форуму „Армија 2019“ - Sputnik Србија
Малокалибарски аутомат АМ-17 на павиљону концерна „Калашњиков“

„На форуму не представљамо само нове врсте оружја, него оружје које има пасош за извоз. То значи да имамо могућност да продајемо ово оружје у иностранству. Говоримо о већини аутоматских пушака 200. серије. Оне су погодне за сваку врсту војске, укључујући и најнапреднију, са највећим захтевима“, изјавио је технички консултант „Калашњиков медија“ Владимир Онокој, преноси РТ.

Аутоматске пушке 200. серије погодне су за све врсте додатне опреме: колиматоре, оптичке нишане, уређаје за ноћно посматрање, инфрацрвени циљни уређај.

Инжењери „Калашњикова“ успели су да повећају прецизност аутомата 200. серије. У зависности од типа муниције, индикатор показује од 1 и по до 2 угловне минуте.

Према речима Онокоја, то су веома добри показатељи. Оружје 200. серије које користи муницију 7,62 мм може ефикасно погодити циљ са удаљености до 300 метара, а верзије са муницијом 5,45 мм до 500 метара. Аутомат може да испали 600 метака у минути, а запремина шаржера је 30 метака.

„Упркос великом броју нових технолошких решења, наши производи су задржали поузданост и једноставност коришћења. Војник, који је навикао на аутоматске пушке претходних генерација, не треба да пролази обуку како би могао да користи ново оружје“, истакао је Онокој.

Последњу реч има — војник

Поред аутоматских пушака 200. серије, концерн „Калашњиков“ је представио и мале аутоматске пушке АМ-17, које су произведене како би замениле АКС-74У.

Дужина пушке је 740 милиметара, тежина 2,5 килограма, а запремина шаржера износи 30 метака. Специјалне јединице Русије ће добити тиху верзију АМБ-17.

© Sputnik / Михаил Воскресенский / Уђи у базу фотографија„Калашњиков“ је на Међународном војно-техничком форуму „Армија 2019“ представио пушку серије TG2.
Поглед у будућност: Ново стрељачко оружје на форуму „Армија 2019“ - Sputnik Србија
„Калашњиков“ је на Међународном војно-техничком форуму „Армија 2019“ представио пушку серије TG2.

„Линија АМ-17 ће припадницима полиције и војске и посади оклопних возила олакшати обављање задатака. Ова линија је развијена на нашу иницијативу, то је наш поглед у будућност. Примерци који су представљени на форуму су прототипи. Они пролазе фабричка тестирања, али не планирамо да вршимо озбиљне промене. Према општеприхваћеној процедури, даље следи државно тестирање и коришћење нових производа у војсци. Последњу реч ће имати војник“, закључио је Онокој.

Главни уредник магазина „Калашњиков. Оружје, муниција, опрема“ Михаил Дегтарјов истакао да је се руско стрељачко оружје у целом свету доживљава као наслеђе совјетске школе, а производи асоцирају на поузданост, лаку употребу и високу ефикасност.

„Пиштољ ’Удав‘ се одликује повећаном снагом, за разлику од већине савремених аналога. Он користи различите врсте метака за различите намене. Ако говоримо о оружју 200. серије, они су, према мојој процени, органски развој аутомата 100. серије и АК-74М. Потенцијални купци су, пре свега, земље арапског света, Африка, Југоисточна Азија, а можда и Латинска Америка“, појаснио је Дегтарјов.

Коментатор листа „Арсенал отечества“ Александар Бутирин истакао је да су руска предузећа остварила значајан напредак у области стрељачког оружја. „Сада се развија оружје које је много ергономичније од оног из претходне генерације. То је веома важна особина која поједностављује њихову примену у војсци и специјалним снагама“, закључио је Бутирин.

Новинска агенција „Русија севодња“ званична је информативна агенција форума, а међународна агенција и радио Спутњик је међународни информативни партнер „Армије 2019“.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала