Тољага и шаргарепа: Овако изгледа завртање руке земљи од милијарду и по људи

© AFP 2023 / MONEY SHARMAМајк Помпео стиже у Индију
Мајк Помпео стиже у Индију - Sputnik Србија
Пратите нас
Шеф америчке дипломатије Мајк Помпео стигао је у Њу Делхи како би извршио додатни притисак на индијску владу да одбаци руски ракетни систем С-400, али и кинеску мобилну технологију из компаније „Хуавеј“. Помпео тражи да Индија користи америчку технологију.

У саопштењу Стејт департмента се наводи да су приоритети Помпеове посете ширење сарадње у областима енергетике, авијације, свемира и одбране. 

Осим С-400 и „Хуавеја“, очекује се да на списку забрана буде и увоз сирове венецуеланске нафте.

Али, док Помпео за преговарачки сто доноси џак пун америчких производа, Индија је јасно рекла да неће поклекнути пред америчким притиском у ширењу својих стратешких интереса, ма колико понуде биле примамљиве, преноси РТ.

Влада Нарендре Модија нашла се под притиском Вашингтона, који је претио у више наврата таксама на индијске производе ако се одлуче на куповину руских ракета вредних пет милијарди долара.

© Sputnik / Виталиј ПодвицкиТрамп на плажи
Тољага и шаргарепа: Овако изгледа завртање руке земљи од милијарду и по људи - Sputnik Србија
Трамп на плажи

Шта је шаргарепа?

Као шаргарепу, Вашингтон је спреман да понуди Индији сопствену војну технологију — ракете Патриот и ТХААД — као алтернативу. Америка Индији жели да прода и ловце, од „Боинговог“ Ф/А-18 до „Локхид Мартиновог“ Ф-21 (унапређена верзија Ф-16), а чак и Ф-35. 

Моди ће вероватно бранити и учешће кинеске компаније „Хуавеј“ у развоју индијске мобилне мреже пете генерације, упркос покушајима Вашингтона да ограничи доминацију Кине у облати 5Г технологије.

Председник САД Доналд Трамп, који је забранио производе „Хуавеја“ и онемогућио америчким компанијама да користе софтвер и компоненте кинеске компаније и не крије да Америка жели да осигура лидерску улогу у области 5Г технологије у Индији, која има око 1,4 милијарде становника.

Током посете се очекује да ће Помпео покушати да убеди Индију да купује америчку нафту, као и да смањи ослањање на сирову нафту из Венецуеле и Ирана.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала